FPSO, Çanakkale Boğazı’na ulaştı FPSO, Çanakkale Boğazı’na ulaştı

Manisa'ya bağlı olan Salihli ilçesinin Durasallı Mahallesi’nde, sattıkları ürünlerden kazanç sağlayamadıklarını belirten domates yetiştiricilerinden duruma tepki geldi. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cemre Yalvaç, "Geçtiğimiz sene 3 buçuk liradan satarken bu sene domatesi 2 lira 30 kuruşa veriyoruz. Bunun maalesef 1 lirası da masrafımız giderimiz. Plansız tarım olması, giderlerimizin çok artması nedeniyle çiftçimiz önümüzdeki yıl için domates ekmekten vazgeçti. Çiftçiye destek verilmeden, üretmeden olmaz" şeklinde konuştu.

Manisa'nın Salihli ilçesi Durasallı Mahallesi’nde domates üreticileri ürünlerinden kazanç elde edemediklerini belirterek geçen senenin domates fiyatlarıyla bu senenin fiyatlarını karşılaştırdı. 

“ÜRETMEZSEK TÜKENİRİZ”

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cemre Yalvaç şunları söyledi: "Manisa'nın Salihli ilçesi Durasallı Mahallesi’ndeyiz. Bulunduğumuz yer şu anda salçalık domates ekili olan yer. Biz evvel sene 3 lira 50 kuruştan, geçtiğimiz sene 3 buçuk liradan satarken bu sene domatesi 2 lira 30 kuruşa veriyoruz. Bunun maalesef 1 lirası da masrafımız giderimiz. Geçtiğimiz sene 14-15 dekar alan şu anda 20 bin dekara geldi. Plansız tarım olması, giderlerimizin çok artması, bu konuda fabrikacıların da çiftçinin yanında olmaması nedeniyle çiftçimiz gelecek sene için domates ekmekten vazgeçti. Çiftçiye destek verilmeden, üretmeden olmaz. Bizim devletimizden, tarım bakanımızdan, çiftimize mazot gübre desteği yanında her türlü maddi desteği vermesi gerekiyor. Üretmezsek tükeniriz"

Domates üreticisi Ziya Durasallı ise şöyle konuştu: "Bu yıl havaların aşırı şekli ile kurak gitmesi, iklimin dengesizliğinden dolayı zor dönemlerden geçtik. Mahsulümüzü kara zoru ile yetiştirdik. Aşırı şekli ile susuzluk probleminiz oldu. Pompalarımızın kuruyanları var. Buna rağmen sezonumuzun sonunu getirebildik. Fidan alırken gübre alırken çektiğimiz kredilerin faizleri önceki yıllara oranla yüzde 100-120 arttı. Bütün bu olumsuzluklara karşı domatesi yetiştirdik. Şimdi de domatesin fiyatı ile çok zor durumda kaldık. 2,3 liraya gönderdiğimiz domatesin fabrikalar tarafından yüzde 20 ila yüzde 30 arasında fire kesilerek bizim domatesimiz maalesef 1,5 liraya geliyor. Biz şu anda çok büyük zarardayız. Yetkililerden bu konuda destek beklemekteyiz."

Kaynak: ANKA