Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başlayacak. Çok değişik görüşler var. Nasıl bir zam politikası olacak?" sorusu üzerine açıklamalarda bulundu. Yılmaz, komisyonun ilk toplantısının 10 Aralık'ta yapılacağını, en geç aralık sonuna kadar asgari ücretin netleştirileceğini ifade etti.
"Asgari ücret, minimum ücrettir. 'Bundan daha aşağısı olmaz' denen bir ücrettir. Bundan daha fazla ücret verenlerin elini kimse tutmuyor. Keşke özel sektörde, başka alanlarda imkanı olan herkes daha fazla verse" ifadelerini kullanan Yılmaz, 2023'te asgari ücretin yüzde 100'den fazla, 2024'te ise yüzde 50'ye yakın artırıldığını hatırlattı. Ayrıca, tarihi bir kararla asgari ücretin vergi dışı tutulduğunu belirten Yılmaz, "Sadece asgari ücreti vergi dışı tuttuğumuz için bu yıl yaptığımız vergi harcaması 677 milyar Türk lirası. Gelecek yıl 850 milyar liradan bahsediyoruz. Kişi başına baktığımızda vazgeçilen gelir vergisi 35 bin 505 lira, damga vergisi ise 1822 lira. Bu, sadece asgari ücretli değil, asgari ücrete kadar tüm gelirlerden kamunun vazgeçtiği vergilerdir" dedi.
EMEKLİ MAAŞLARI VE ZAM DÜZENLEMESİ
"Asgari aylık alan emeklimizle ilgili mutlaka bir çalışma yapılacaktır diye düşünüyorum" ifadelerini kullanan Yılmaz, çalışanların ve özel sektörün talepleri doğrultusunda asgari ücretle ilgili bir rakamın şekilleneceğini söyledi.
"En düşük maaşı alan 3,8 milyon emekli için ilave bir düzenleme olacak mı?" sorusuna yanıt veren Yılmaz, AK Parti'nin asgari emekli ücreti düzenlemesini getirdiğini, şu anda bunun 12 bin 500 lira seviyesinde olduğunu hatırlattı. "En temel kuralımız vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmemek. Bu 12 bin 500 lira asgari tutarla ilgili mutlaka bir değerlendirme yapılacaktır. Genel artışlarla birlikte asgari aylık alan emeklimizle ilgili de bir çalışma olacaktır, ancak bunun için kanuni düzenleme gerekiyor" dedi.
ENFLASYON VE DEZENFLASYON SÜRECİ
Kasım ayı enflasyon verisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, yıl sonu tahmini ve enflasyonla mücadele sürecine dair görüşlerini paylaştı. Türkiye’nin doğru bir istikamette ilerlediğini belirten Yılmaz, dezenflasyon sürecinin devam edeceğini ve ülkenin yeniden tek haneli enflasyon oranlarına ulaşacağını ifade etti.
"Bu tek haneli rakamlara ulaşıncaya kadar kararlı, koordineli ve çok boyutlu politikalarla mücadelemizi sürdüreceğiz. Sadece para politikası değil, maliye politikasıyla, kamuda ve özel sektörde verimliliği ve rekabet gücünü artırıcı politikalarla programımızı hayata geçireceğiz" dedi.
BÜYÜME VE EKONOMİK VERİLER
Yılmaz, üçüncü çeyrek büyüme verilerinin ardından "Türkiye, teknik resesyona mı girdi?" sorusuna da yanıt verdi. "Üçüncü çeyrek verilerinde yüzde 2,1 büyüme sağlandı. 17 çeyrektir kesintisiz büyümemiz devam ediyor. Ana tablomuz budur. Türkiye, eksilerde değil, aksine büyüme sürecini sürdürüyor. İkinci çeyrek biraz beklentilerin altında oldu, ancak dördüncü çeyrek için öncü göstergelerde toparlanma görüyoruz" dedi.
Türkiye ekonomisinin dinamizmini koruduğunu ve bu yılın ilk 9 ayında yüzde 3,2 büyüdüğünü belirten Yılmaz, "Geriye dönük yıllıklandırılmış 12 aylık büyüme yüzde 3,6. Yıl sonu tahminimiz Orta Vadeli Program’da yüzde 3,5. Üçüncü çeyrek verisi bir miktar aşağı yönlü riskler oluşturdu, ancak dördüncü çeyrekle bunun belli bir oranda telafi edileceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.