DJ Can Yezdan, TV Nota’ya özel açıklamalarda DJ’liğin geçmişini, eğitim sürecini ve sektördeki güncel durumu anlattı.

DJ’LİĞİN TARİHİ 1906’YA UZANIYOR

DJ’liğin kelime anlamı “disco jokey” olarak bilinirken, bu mesleğin doğuşuna dair tarihi bilgiler veren Can Yezdan, “1906 yılında ABD, Massachusetts’te bir radyoda Haendel’in 'Largo' eserini plaktan çalan Reginald A. Fessenden teorik olarak tarihteki ilk DJ oldu” dedi.

ESKİDEN ÇIRAKLIK, ŞİMDİ AKADEMİK EĞİTİM

Eskiden DJ olmak için usta isimlerin yanında çıraklık yapılması gerektiğini hatırlatan Yezdan, günümüzde bu sürecin akademik bir yapıya büründüğünü söyledi. “Artık yüz yüze haftada birkaç saat süren ve toplamda 24 ila 48 saat arası değişen kurslarla DJ olunabiliyor,” dedi.

EĞİTİM YETMEZ, SÜREKLİ PRATİK ŞART

DJ’likte yalnızca eğitim almanın yeterli olmadığını belirten Yezdan, “Eğitim sonrası düzenli antrenman yaparak kullanılacak ekipmanlara hâkim olmak gerekiyor. Süreklilik bu işin temelidir” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ SONRASI DJ PATLAMASI

DJ Can Yezdan, pandemi döneminin sektöre etkilerine de dikkat çekti. “Pandemiden sonra bir DJ patlaması yaşandı. Eğitimi olmayan birçok kişi hazır set müziklerle DJ oldu. Bu durum iş olanaklarını azaltırken sektörde rekabeti ciddi oranda artırdı” dedi.

SOSYAL MEDYA, YENİ NESİL DJ’LERİN SAHNESİ

Günümüzde sosyal medyanın DJ’lik kariyerlerinde önemli bir rol oynadığını söyleyen Yezdan, “Birçok DJ, sosyal medya etkileşimleri sayesinde ün kazandı ve bu yolla geniş bir iş ağına ulaştı” şeklinde konuştu.

Muhabir: İsmail Yılmaz