Ankara’da "Gaziler Günü" kutlandı Ankara’da "Gaziler Günü" kutlandı

Su kaynakları Burdur’da giderek azalış kaydediyor. Kentteki kuraklık tehlikesini önleme, aynı zamanda iklim değişikliği ve kuraklığa karşı mücadele için üreticileri teşvik etme hedefi doğrultusunda başlatılan lavanta dikimi projesi kapsamında çiftçi ve üreticiler susuz tarıma, suyu az tüketen bitkilere yönlendirilmeye çalışılıyor. Proje bağlamında 350 dekar araziye dikilen, önemli aromatik bitkiler arasında bulunan ve suya az ihtiyaç duyan ve lavanta hasadı başladı. 

“SUYU TASARRUFLU KULLANMAMIZ LAZIM”

Hasat etkinliği öncesinde açıklamada bulunan Burdur Valisi Türker Öksüz, şu ifadeleri kullandı: "Lavanta hasadını yaparken dikkat çekmek istediğimiz birkaç husus var, onu da ifade etmek istiyorum. Malum, bir iklim değişikliği var bütün dünyada ve buna bağlı olarak da tabii sıcaklıklarda ani düşüşler, yükselmeler oluyor, bu da tabiatın dengesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu küresel ısınma ortamında mutlaka ilk olarak suyu tasarruflu kullanmamız lazım, su verimliliğini ön plana almamız lazım ve yaptığımız tarımsal faaliyetleri de buna göre planlamamız lazım. Daha az su tüketen, suya az ihtiyaç duyan bitkilerin yetiştirilmesi bu anlamda işte aromatik bitkilerin ekimi bu yüzden önemli. Lavantada ve gül üretimi de suya az ihtiyaç duyan bitkilerden.”

Lisinia Doğa Projesi kurucusu Öztürk Sarıca da yaptığı konuşmada şunları söyledi: "2005 yılında Lisina Doğa Projesi çerçevesinde başladığımız etkinliklerle ilgili Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde özellikle susuz tarım ve gelecek nesillerin içme sularının korunması ve Burdur Gölü ile ilgili çalışmalarımızda kamu, üniversite ve Lisinia proje birliktelikleriyle burada 675 dekarlık alanda tıbbı aromatik bitki dikim ve faaliyetlerine başladık. Şu anda asıl bu işin çağrıcı üyesi lavanta olmak üzere, kekik, lavanta, adaçayı, melisa, biberiye gibi pek çok ıtri bitkiyi burada yetiştiriyoruz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ