Tarım ve Orman Bakanlığı, ekilmeyen tarım arazileriyle ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Bu kapsamda, özel mülkiyete ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanmasına ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut yürürlüğe giren yönetmeliğe ilişkin TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.
“ÇİFTÇİ KENDİ ARAZİSİNE EKMEKTEN KOLAY KOLAY VAZGEÇMEZ”
CHP’li Vekil Barut, üreticilerin halihazırda ektiği ürünlerden kazanamadığını ifade ederek, “Öncelikle acaba bu tarım arazileri neden işlenmiyor, onu sorgulamak lazım. Hiçbir üretici, hiçbir çiftçi kendi arazisine ekmekten kolay kolay vazgeçmez toprağa bağlı insanlardır çiftçiler. Tek gelir kaynağı topraktır çiftçinin” dedi.
“ÇİFTÇİ KAZANAMIYOR”
Tarımda uygulanan politikaları eleştiren Barut, “Son yıllarda tarımda uygulanan TAV taban fiyat politikaları ve girdilerin aşırı yükselmesiyle birlikte çiftçi ürününü neredeyse 4-5 yıl önceki fiyatın altına satar duruma geldi. Şu anda Üretici Ektiği ürünlerden, biçtiği üründen, toplattığı meyvelerden, sebzelerden hiçbirinden para kazanamıyor” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİLER EYLEMDE”
Barut, Türkiye'nin her tarafında çiftçilerin eylemde olduğunu belirterek “Çiftçiler toprak insanı olduğu için düzgün, dürüst insanlardır. Öyle kolay kolay eylem yapmazlar topraklarını bırakıp. Ama artık bıçak kemiğe dayandı. Çiftçi şu anda bırakın tarlasını işletmeyi, satmayı bile düşünüyor. Aletini edevatını satarak yaşamını geçirmeye çalışıyor. Bu şekilde giderse tarlasını satacak” dedi.
"BU YÖNETMELİK, HUKUKA AYKIRI"
Barut, arazilerin kimlere kiraya verileceğine dair “AKP iktidarı maalesef geçtiğimiz yıllarda meclisten bir kanun geçirerek yönetmeliğini de 15-20 gün önce yayınladı. Maalesef AKP yazıyor, çiziyor, oynuyor. Kimlere kiraya verecekler bu arazileri? Çok uluslu şirketlerin tohum şirketlerine devretmek istiyorlar. İthalata ranta sevdalı olan âşık olan AKP iktidarı, bugün de çiftçinin tarlalarını bir başka şirketlere yabancı şirketlere peşkeş çekmek istiyor. Bu çıkan yönetmelik, miras hukukuna da aykırı. Sen çiftçinin elindeki varlığı olan kendi uhdesinde olan bir şeyi mülkiyet hakkını bir nevi kiralayarak bir başkasına kiraya vermeye kalkıyorsun. Bunu yapacağına sen üreticiye kazandırırsan Üretici ektiğinden biçtiğinden kazanırsa tarımla topraklarını işlemeye devam ederse yanında işçi çalıştırıp istihdam da yaratır” şeklinde konuştu.