Mevcut uygulamada boşanma davalarıyla birlikte ziynet eşyası, katılma alacağı, velayet ve nafaka gibi konular da aynı dosya içinde ya da aynı mahkemede ayrı dosyalarla görülüyordu. Ancak mahkemeler boşanma kararı kesinleşmeden bu ek davalara karar veremiyor, süreç uzuyordu. Yeni sistemde ise önce boşanma davası sonuçlandırılacak, ardından diğer davalar sırasıyla ele alınacak. Bu sayede dosyaların bekletilmesi, tanıkların dinlenememesi veya evrakların ulaşmaması gibi sebeplerle oluşan gecikmelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜ AZALACAK

Kutluhan Akandere, düzenlemenin mahkemelerin iş yükünü azaltacağına dikkat çekerek, “Artık hâkimler önce boşanma kararını verip, daha sonra diğer taleplerin değerlendirmesini yapacak. Bu, hem usul hem esasa dair daha sağlıklı kararların çıkmasını kolaylaştıracak. Velayet ve nafaka gibi kararlarda da taraflar daha net ve hazırlanmış ifadeler sunabilecek” dedi.

YENİ SİSTEMİN RİSKLERİ DE VAR

Her ne kadar davaların hızlanması ve daha net kararların alınması amaçlansa da, sürecin iyi yönetilememesi hâlinde toplam sürenin uzayabileceğini belirten Akandere, “Her aşama için ayrı dava açılacağı için maddi külfet artabilir. Bu da özellikle ekonomik durumu sınırlı olan taraflar için bir dezavantaj yaratabilir” uyarısında bulundu.

NAFAKADA SÜRESİZ DÖNEM SONA MI ERİYOR?

Kutluhan Akandere, süresiz nafaka konusunun da uzun süredir tartışıldığını belirtti. Mevcut sistemde evliliğin süresi fark etmeksizin süresiz nafaka kararı alınabildiğini söyleyen Akandere, “Karşı taraf çalışabilir durumda olsa da nafaka devam edebiliyor. Bu da zaman zaman suistimale açık bir alan oluşturuyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, evlilik süresi kadar nafaka verilmesi yani sınırlı süreli bir sisteme geçilmesi gündemde” dedi.

Muhabir: Gizem Çoban