Kadın sağlığı ile ilgili yapılan yeni bir araştırma, gün boyunca altı saatten fazla oturan kadınlarda rahim miyomu gelişme riskinin iki kat arttığını gösteriyor.
Çin’de yürütülen bir çalışmaya göre, günlük altı saat veya daha uzun süre oturmak, gün içinde iki saatten az oturan kadınlarla karşılaştırıldığında, miyom riskini iki katına çıkarıyor. Hareketsizlik ne kadar fazlaysa rahimde miyom oluşma olasılığı da o kadar artıyor. Miyomlar, rahim duvarında veya rahmin iç kısmında gelişen zararsız kas ve doku kütleleridir. Genellikle yaygın olan bu durum, özellikle 30 ila 50 yaş arasındaki kadınların %80’inde görülür. Küçük miyomlar genellikle herhangi bir belirti vermezken, büyük olanlar ağrı, şişkinlik, aşırı kanama, kabızlık ve akıntı gibi sorunlara neden olabilir.
6.600 KADIN ÜZERİNDE ÇALIŞILDI
Çin’deki Kunming Üniversitesi’nden bilim insanları, araştırma kapsamında menopoza henüz girmemiş, yaşları 30 ile 55 arasında olan 6.600 kadını inceledi. Katılımcıların regl döngüleri, üreme geçmişleri, kaç çocuk sahibi oldukları ve beslenme alışkanlıkları gibi bilgiler de değerlendirmeye alındı.
BMJ Open’da yayınlanan çalışma kapsamında, katılımcıların masa başı oyunlar oynama, ekran karşısında zaman geçirme, kitap okuma, örgü örme ve diğer hareketsiz aktivitelerde geçirdikleri zamanları detaylı bir şekilde paylaştıkları belirtildi.
Sonuçlar, kadınların %8,5’inin miyom sorunu yaşadığını ve bu oranin 50 yaşın üzerindeki kadınlarda daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
OTURMANIN ZARARLARINI AZALTMANIN BASİT YOLLARI
Uzmanlar, uzun süre oturmanın yol açtığı risklerin hafifletilmesi için basit önlemler alınabileceğini belirtiyor. American College of Sports Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, her 30 dakikada bir yapılan beş dakikalık hafif tempolu bir yürüyüş, oturmanın sebep olduğu riskleri dengeleyebilir.