Bilim insanları, kalbin yalnızca beyinden gelen sinyallerle çalışmadığını, kendi otonom sinir sistemine sahip olduğunu ortaya çıkardı. Yeni keşif, kalp hastalıklarının tedavisinde çığır açabilir.

KALPTE KARMAŞIK BİR SİNİR AĞI BULUNDU

Karolinska Enstitüsü ve Columbia Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü çalışmada, kalbin otonom bir sinir sistemi tarafından kontrol edildiği ve bu yapının beklenenden çok daha karmaşık olduğu tespit edildi. Çalışmayı yöneten Karolinska Enstitüsü Sinir Bilim Bölümü’nden Dr. Konstantinos Ampatzis, “Kalbin bu kadar karmaşık bir sinir ağına sahip olduğunu görünce çok şaşırdık. Bu sistemi anlamak, aritmi gibi kalp hastalıklarının tedavisinde devrim yaratabilir” dedi.

ZEBRA BALIĞI MODELİ KULLANILDI

Araştırmada, insan kalbine benzer özellikler gösteren zebra balığı modeli tercih edildi. Uzmanlar, zebra balığı üzerinde tek hücreli RNA dizilimi, elektrofizyoloji ve anatomik çalışmalar yaparak kalpteki nöronların yapısını ve işlevlerini haritalandırdı.

YENİ ARAŞTIRMALAR YOLDA

Dr. Ampatzis, araştırmanın bir sonraki aşamasında, kalbin sinir ağının stres, egzersiz ve hastalık gibi durumlarda nasıl çalıştığını ve beynin bu süreçteki rolünü inceleyeceklerini açıkladı. Ayrıca, kalp nöronlarındaki bozulmaların farklı rahatsızlıklara nasıl yol açtığını anlamak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bu keşif, kalp hastalıklarının tedavisi ve anlaşılması açısından yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Kaynak: Haber Merkezi