Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde kutlanan "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" kapsamında açıklamalarda bulunan Medicana Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Güreser, dünyada yaklaşık 253 milyon görme engelli birey bulunduğunu belirtti. Güreser, bu vakaların yüzde 80’inin önlenebilir ya da tedavi edilebilir nedenlerden kaynaklandığını vurguladı.

"EN SIK GÖRÜLEN KÖRLÜK NEDENLERİ TEDAVİ EDİLEBİLİR"

Op. Dr. Güreser, körlüğe yol açan hastalıkların başında katarakt, glokom ve diyabetik retinopati gibi tedavi edilebilir rahatsızlıkların geldiğini söyledi. “Göz sağlığı ihmale gelmez, erken teşhis hayati önem taşır” diyerek rutin göz muayenelerinin önemine dikkat çekti.

"19 MİLYON ÇOCUK GÖRME BOZUKLUĞUNDAN ETKİLENİYOR"

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 19 milyon çocuğun görme bozukluğu yaşadığını belirten Güreser, bunlardan 1,4 milyonunun kalıcı körlükle mücadele ettiğini ifade etti. Özellikle çocuklarda retina hastalıkları ve prematüre retinopatisi gibi durumların sık görüldüğünü kaydetti.

TEKNOLOJİK GELİŞMELER TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Görme kaybı tedavisinde tıbbi teknolojinin sağladığı imkanlara değinen Güreser, “Katarakt ameliyatları, glokom tedavisinde lazer uygulamaları ve kornea nakli gibi yöntemlerle birçok görme kaybı önlenebiliyor” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi