Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA, bir uçuş testini daha başarıyla gerçekleştirdi. Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen bu insansız savaş uçağının test süreci, planlanan takvim doğrultusunda hız kesmeden devam ediyor.
SİSTEM TANIMLAMA TESTİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI
Üretim prototipi olan TC-ÖZB3 kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA PT-3, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen uçuş testini başarıyla tamamladı. Test sırasında yapılan sistem tanımlama faaliyetleri de başarıyla sonuçlandı.
GELİŞTİRİLMİŞ YAPI VE DAHA GÜÇLÜ PERFORMANS
Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme sürecinde, ilk prototiplerden elde edilen tecrübeler ışığında önemli değişikliklere gidildi. Yapısal iyileştirmeler ve aviyonik mimari geliştirmeleri yapılan uçağın, entegre edilen art yakıcılı motoruyla ses hızına yaklaşması planlanıyor. Aerodinamik iyileştirmeler sayesinde, Bayraktar KIZILELMA yüksek hızlarda daha çevik manevralar yapabilecek. AESA radarı ile kazandığı yüksek durumsal farkındalık, en zorlu görevleri başarıyla yerine getirmesini sağlayacak.
REKOR SÜREDE GÖKYÜZÜYLE BULUŞTU
Baykar’ın yüzde 100 öz kaynaklarıyla yürüttüğü Bayraktar KIZILELMA projesi, 2021 yılında başladı. İlk prototip, 14 Kasım 2022’de üretim hattından çıktı. Çorlu’daki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne taşınan uçak, yer testlerinin ardından 14 Aralık 2022’de ilk uçuşunu gerçekleştirdi ve bir yıl gibi rekor sürede gökyüzüyle buluştu.
DÜNYA HAVACILIK TARİHİNE GEÇTİ
Bayraktar KIZILELMA, TEKNOFEST 2023 kapsamında dünya havacılık tarihinde ilk olan uçuşlar gerçekleştirdi. Bayraktar AKINCI TİHA ile formasyon uçuşları yapan KIZILELMA, 1 Mayıs 2023’te Türk Yıldızları’nın F-16 ve F-5 jetleriyle İstanbul semalarında filo konseptiyle uçuş icra etti.
KISA PİSTLİ GEMİLERE İNİŞ-KALKIŞ YETENEĞİ
Bayraktar KIZILELMA, kısa pistli gemilere iniş ve kalkış yapabilme kabiliyetiyle, Türkiye’nin inşa ettiği TCG Anadolu gibi platformlarda görev alabilecek. Bu özellik, denizaşırı operasyonlarda stratejik bir rol üstlenmesini sağlayacak.
İHRACATIN ŞAMPİYONU
2003 yılından bu yana öz sermayesiyle projelerini yürüten Baykar, gelirlerinin büyük kısmını ihracattan sağladı. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, savunma ve havacılık sektöründe lider konumda. Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA için toplam 35 ülkeyle ihracat anlaşması imzalayan Baykar, dünya insansız hava aracı ihracat pazarında öncü konumunu sürdürüyor.