Ödül, zoonotik tüberkülozun (Bovine Tuberculosis), özellikle akciğer başta olmak üzere çeşitli organlarda tüberküller oluşturan, bulaşıcı ve kronik bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın genellikle solunum ve sindirim yoluyla bulaştığını söyleyen Ödül, hijyen koşullarının kötü olması, sıkışık barınma alanları ve kontrolsüz hayvan girişlerinin hastalığın yayılmasını hızlandırdığını ifade etti.
KONTROLLÜ KESİM VE VETERİNER DENETİMİ ÖNEMLİ
Tüberkülozun gelişmiş ülkelerde kontrol altına alındığını ancak gelişmekte olan ülkelerde hala yaygın olduğunu belirten Ödül, enfekte süt ve et ürünlerinin tüketiminin hastalığın insanlara bulaşmasına neden olduğunu söyledi. Kontrolsüz kesimlerin risk oluşturduğunu belirten Ödül, veteriner hekim denetiminde yapılan kontrollü kesimlerin ve gıda güvenliğinin halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
HALKA UYARI: ÇİĞ ET VE SÜT TÜKETİMİNE DİKKAT!
Ödül, vatandaşları çiğ ya da az pişmiş kırmızı et tüketiminden kaçınmaları konusunda uyararak, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Hayvansal gıdaların insan sağlığı için önemli olduğunu dile getiren Ödül, bu ürünlerin veteriner kontrolünden geçirilmiş olması gerektiğinin altını çizdi.
"YETİŞTİRİCİLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ"
Hayvan yetiştiricilerinin zoonotik hastalıklar hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ödül, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadelede eğitim ve denetimlerin artırılmasının önemli olduğunu ifade etti.