Küf lekesi banyolarda sıklıkla meydana gelen sorunların başında yer alır. Duşakabin kenarları fayans araları, küf oluşumunun en sık meydana geldiği alanlardır. Bunun başlıca nedeni ise banyonun nem oranının fazla olmasıdır. Sıcak iklim koşullarına sahip olan lokasyonlarda ise bu durum evin farklı bölümlerinde ve eşyalarda da meydana gelebilir. Genel olarak ev ortamında küf durumu söz konusu ise evin düzenli olarak havalandırılması gerekir.
Banyolarda meydana gelen küf lekeleri, banyonun kirli görünmesine neden olur. Bunun yanı sıra oluşan küf lekeleri düzenli olarak temizlenmez ise inatçı lekelere dönüşebilir. Bunun için evde pratik bir şekilde hazırlanabilecek bazı karışımlar vardır. Bu karışımları hazırlayarak küf lekelerinden dakikalar içerisinde kurutulabilirsiniz.
Banyoda Küf Oluşumu Nasıl Önlenir?
Banyodaki küf lekelerinin temizlenmesi için bazı pratik çözümler vardır. Ancak bu durumu tamamen engellemekte mümkündür. Bunun için banyo temizliğinin düzenli olarak yapılması ve bunun alışkanlık haline getirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra özellikle kış aylarında banyoların gün içerisinde üç ila dört kez, on beş ila yirmişer dakikalık periyotlar ile havalandırılması da yine küf oluşumunu engelleyecektir. Banyoda havalandırma sistemi ya da pencere yok ise bu durumda nem alma cihazlarının kullanımı tercih edilebilir. Tüm önlemlerin alınmasına rağmen banyodaki küf oluşumu engellenemiyorsa bu kez tesisat sisteminin kontrol ettirilmesi gerekebilir.
Banyolarda küf oluşumlarının önüne geçilemediği durumlarda ise düzenli temizlikten başka çare kalmayacaktır. Bunun için kullanılabilecek yöntemler ile banyoların her daim temiz ve hijyenik görünmesi sağlanabilir.
Karbonatlı Su Karışımı Hazırlayın
Banyoda oluşan küf lekelerinin temizlenmesi için kullanılabilecek malzemeler arasında karbonat ve su yer alır. Tüm evlerde bulunan karbonat, küf lekelerinden kurtulmanın en pratik yolunu oluşturur. Bunun için bir ölçek suyun içerisine üç ölçek karbonatın eklenmesi ve iyice karıştırılması gerekir. Elde edilen macun kıvamındaki karışım küf lekelerinin üzerine sürülmelidir. Ardından mikrofiber bez ya da bulaşık teli yardımı ile lekelerin ovulması gerekir. Son olarak su ile temizlenen bölgelerdeki küf lekelerinin geçtiğini görebilirsiniz. Ancak su ile temizlenen bölgelerin dikkatli bir şekilde kurulanması gerekir. Aksi halde yeniden küf oluşumun için uygun zemin hazırlanmış olacaktır.
Çay Ağacı Yağı Kullanın
Farklı sağlık sorunları için de birçok kişi tarafından kullanımı tercih edilen çay ağacı yağı, son derece etkili bir dezenfektandır. Banyodaki küften kurtulmak için bir sprey şişesinin içerisine iki yemek kaşığı çay ağacı yağı ve iki bardak su ilave edilmesi yeterlidir. İyice çalkalayarak hazır hale getirilen karışım direkt olarak küflü bölgelerin üzerine sıkılmalıdır. Yarım saat bekledikten sonra ılık bir bez ile bölgenin silinmesi ve kurulanması yeterlidir. Bu yöntemi tercih ederek de yine banyodaki küflerden kurtulabilirsiniz.
Beyaz Sirke Kullanın
Evdeki temizlik seanslarında sıklıkla tercih edilen beyaz sirke, banyoda oluşan küf lekelerinin temizlenmesi için de etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Kolay kullanım sağlamak için beyaz sirkenin bir sprey şişesine alınması gerekir. Ardından banyodaki küflü bölgelerin üzerine beyaz sirkenin püskürtülmesi ve beş ila on dakika bekletilmesi gerekir. Bekleme süresinin ardından bölgenin sünger ya da mikro fiber bez ile silip, kurulanması küflerden kurtulmak için yeterlidir.