Bangladeş’in devrik Başbakanı Şeyh Hasina, Hindistan’a sığındıktan aylar sonra dün akşam saatlerinde ulusa sesleneceğini duyurdu. Ancak bu açıklama ülkede yeni bir protesto dalgasına yol açtı. Binlerce gösterici sokaklara döküldü ve Hasina’nın babası, Bangladeş’in kurucu lideri Mujibur Rahman’ın evini ateşe verdi.

"TARİHİ SİLEMEZLER"

Bangladeş’i en az 20 yıl yöneten 77 yaşındaki Hasina, yaptığı canlı yayında "Bir binayı yok edebilirler ama tarihi silemezler" diyerek saldırıyı kınadı.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş’te, Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamu sektöründe ayrıcalık tanınmasını protesto eden öğrencilerin öncülüğünde büyük gösteriler başlamıştı. Şeyh Hasina'nın istifasını isteyen binlerce kişi, hükümete karşı sivil itaatsizlik ilan etti.

5 Ağustos’ta ülke genelinde hükümet karşıtı protestolar sırasında yaşanan şiddet olayları sonucu Hasina istifa ederek Hindistan’a kaçtı. Genelkurmay Başkanı Waker-uz-Zaman, parlamentonun feshedildiğini ve geçici bir hükümet kurulduğunu açıkladı. Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus, geçici hükümetin başına getirildi.

MUHAMMED YUNUS GEÇİCİ HÜKÜMETİN BAŞINDA

84 yaşındaki Muhammed Yunus, yoksullara yönelik mikro kredi sistemiyle 2006’da Nobel Barış Ödülü kazandı. Ancak Şeyh Hasina’nın uzun süredir siyasi rakibi olarak görülüyordu. Hasina, Yunus’u "yoksulların kan emicisi" olarak nitelendirirken, Bangladeş mahkemesi Ocak ayında Yunus’a 6 ay hapis cezası vermişti.

Kaynak: Haber Merkezi