Bakanlık tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, vatandaşların mağduriyetini önlemek ve piyasada adil bir ticaret düzeni sağlamak amacıyla kapsamlı bir mücadele yürütüldüğü ifade edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Ticaret Bakanlığı olarak, vatandaşlarımızın beslenme, sağlıklı yaşama, barınma ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan zorunlu mal ve hizmet sektörlerinde, hem vatandaşlarımızın fahiş fiyat artışları sonucunda mağdur olmasını engellemek, hem de piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzenini tesis etmek amacıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda, temel gıda maddesi olan su ve yumurta sektörlerinde yaygın dağıtım ağına sahip üretici firmalar ile bahse konu ürünlerin nihai tüketiciye ulaşımına aracılık eden dağıtıcı/perakendeci firmalar nezdinde ticaret müfettişleri tarafından 19-20 Kasım 2024 tarihlerinde eş zamanlı olarak yerinde denetimler ve incelemeler yapılmıştır."
2024’TE 334 BİN İŞLETME VE 15 MİLYON ÜRÜN DENETLENDİ
Ticaret Bakanlığı, yılbaşından bu yana 334 binden fazla işletme ve 15 milyon 50 bin 390 ürün üzerinde denetim gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu süreçte 194 bin 303 aykırılık tespit edilirken, il müdürlükleri tarafından 442 milyon lira, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından ise 362 milyon lira ceza uygulandığı belirtildi. Ayrıca Tüketici Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından toplamda 3 milyar 954 milyon lira ceza tahakkuk ettirildiği ifade edildi.
CEZALAR YENİDEN DEĞERLEME ORANIYLA ARTACAK
Fahiş fiyat artışı tespit edilen ürünlere Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 100 bin lira ile 1 milyon lira arasında idari para cezası uygulanırken, stokçuluk yapan firmalara 1 milyon lira ile 12 milyon lira arasında cezalar kesildi. 2025 yılında cezaların yüzde 43,93’lük Yeniden Değerleme Oranı ile artırılarak uygulanacağı bildirildi.
DENETİMLER DEVAM EDECEK
Bakanlık, asgari ücret artışını gerekçe göstererek maliyetlerle uyumsuz şekilde fiyat artışı yapan fırsatçılara yönelik denetimlerin titizlikle sürdüğünü vurguladı. Ulusal ve yerel marketlerden zincir marketlere kadar tüm satış noktalarındaki fiyat artışlarının yakından takip edildiği belirtilerek şu açıklamaya yer verildi:
"Fahiş fiyat oluşumunu gösterir işaretlerin ortaya çıkması halinde, diğer sektörlerde de benzer denetimlere hızlıca başlanacak, sektörel denetimlerin tamamlanmasını müteakip, fahiş fiyat artışı yapan firmalara kanuni-idari-mali cezalar uygulanacak ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır."