Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin son dönemde kaydettiği büyümeyi ve enflasyonla mücadele stratejilerini şu sözlerle aktardı:
- Türkiye ekonomisinin 2022’de yüzde 5,1 büyüdüğünü ve ekonomik büyüklüğün 1 trilyon 130 milyar dolara ulaştığını belirten Yılmaz, 2024'ün üçüncü çeyreğinde bu büyüklüğün 1 trilyon 260 milyar doları aştığını, dokuz aylık büyüme oranının ise yüzde 3,2 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
- Eylül ayında işsizliğin yüzde 8,6 seviyesine gerilediğini ve istihdam edilen kişi sayısının yıllık bazda 1 milyon 129 bin artarak 32,8 milyona ulaştığını belirtti.
- Cari açığın yüzde 1 seviyelerine gerilediğini, Merkez Bankası rezervlerinde artış yaşandığını ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde çözülme sürecinin hızlandığını söyledi.
Yılmaz, son açıklanan verilere göre enflasyonun hazirandan itibaren 28,4 puanlık bir düşüş yaşadığını ve bu düşüş trendinin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı. "Enflasyonla mücadelede sadece para politikası değil, maliye politikası ve yapısal reformlar gibi çok boyutlu politikaları uygulayarak bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
EKEONOMİK HEDEFLER
Yılmaz, Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik hedeflerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
- 2024 sonunda 1,3 trilyon doları aşan ekonomik büyüklük ve kişi başına 15 bin dolarlık gelir hedefleniyor.
- 2028’e gelindiğinde ekonominin 1,8 trilyon dolara, kişi başına gelirin ise 20 bin dolara ulaşması öngörülüyor.
Yılmaz, dijitalleşme, otomasyon ve yapay zekanın iş hayatındaki etkisine dikkat çekerek, bu dönüşümün iş gücü niteliğini ve çalışma yöntemlerini değiştirdiğini belirtti. Ayrıca, gençler, kadınlar ve dezavantajlı grupların iş gücüne katılımını artırmak için yeni politikaların hayata geçirileceğini söyledi.
Yeni oluşturulan Nüfus Politikaları Kurulu’nun uzun vadeli nüfus stratejilerini belirlemek için çalışmalar yürüteceğini belirten Yılmaz, kadınların bakım hizmetlerine erişiminden mesleki eğitime kadar geniş bir yelpazede önlemler alınacağını ifade etti.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, 2025-2028 dönemini kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ve yakında kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. Bu stratejinin dört temel alanı:
- Yeşil ve dijital dönüşümle beceri uyumunun geliştirilmesi.
- Sosyal koruma ve kırsal istihdamın güçlendirilmesi.
- Kapsayıcı istihdamın artırılması.
- İş gücü piyasasındaki yapısal sorunların çözülmesi.
SONUÇ
Yılmaz, "Türkiye Yüzyılı’na yaraşır şekilde, daha adil, sürdürülebilir ve modern bir ekonomik yapı için reformlarımızı sürdüreceğiz" diyerek, hükümetin ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığını yineledi.