Cari açığın 10 milyar dolar seviyesinde kaldığını açıklayan Şimşek, bu düşüşte ithalat bağımlılığının azalması ve turizm gelirlerindeki artışın etkili olduğunu söyledi.
Şimşek, cari dengenin bir önceki yıla göre 29,9 milyar dolar, 2023 yılı Mayıs ayındaki zirveye kıyasla ise 45,1 milyar dolar iyileştiğini vurguladı. İhracatın dirençli yapısı ve dış ticaret açığındaki daralma cari açığın gerilemesine önemli katkı sağladı.
"SERMAYE GİRİŞLERİ HIZLANDI"
Bakan Şimşek, artan güven ve öngörülebilirlik sayesinde sermaye girişlerinin hızlandığını, dış finansmana erişimin kolaylaştığını ve maliyetlerin düştüğünü ifade etti. 2024 yılında 11,7 milyar dolar net portföy girişi yaşandığını, reel sektör ve bankaların dış borç çevirme oranlarının sırasıyla %144 ve %159 seviyesine yükseldiğini belirtti.
"CARİ AÇIK SINIRLI BİR ARTIŞ GÖSTEREBİLİR"
Azalan cari açığın, dış finansman ihtiyacını azaltarak rezerv birikimini desteklediğini ve ekonomik istikrarı güçlendirdiğini kaydeden Şimşek, önümüzdeki dönemde küresel belirsizlikler ve ekonomik canlanma ile birlikte cari açığın sınırlı bir artış gösterebileceğini, ancak sürdürülebilir seviyede kalmasının hedeflendiğini aktardı.
Şimşek, elde edilen kazanımların yapısal reformlarla kalıcı hale getirileceğini belirterek, cari açığın uzun vadede kontrollü ve yönetilebilir seviyede tutulacağını ifade etti.