Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Portekiz’in Cascais kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı’nın 10. Küresel Forumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, uluslararası sistemdeki kutuplaşmaya, artan hoşgörüsüzlüğe ve ayrımcılığa dikkat çekerek, Medeniyetler İttifakı'nın önemine vurgu yaptı.

"20 YIL SONRA İTTİFAK HER ZAMANKİNDEN DAHA GEREKLİ"

Fidan, Türkiye ve İspanya’nın girişimiyle başlatılan Medeniyetler İttifakı'nın, artan hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele için güçlü bir platform olduğunu belirtti. "Her türlü şiddet içeren aşırıcılığa karşı dünyanın birlik olabileceğine ilişkin hiçbir şüphemiz yoktu. Amacımız bölücü ve yıkıcı hareketlere karşı toplu bir yanıt ortaya koymaktı," diyen Fidan, İttifak'ın geniş katılımıyla önemini kanıtladığını ifade etti.

"KÜRESEL DÜZEN PARÇALANIYOR, NEFRET KÖRÜKLENİYOR"

Fidan, dünya genelinde artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve aşırıcılığa dikkat çekerek, İsrail’in Filistinlilere yönelik uygulamalarını eleştirdi: "İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırımı bu sorunları daha da kötüleştirmiştir. Bu durum, toplumlar arasında ve içinde artan nefreti körüklemektedir. Medeniyetler çatışmasına gerçek anlamda hiç bu kadar yakın olmamıştık. Bu insanlık için bir uyarıdır. Ne kadar sessiz kalırsak uluslararası sistemde o kadar çok parçalanma meydana gelecektir."

"GAZZE’DE İNSANLAR ÖLDÜĞÜ MÜDDETÇE BARIŞ UFUKTA DEĞİL"

Orta Doğu’daki sorunların çözülmeden küresel barışa ulaşılamayacağını belirten Fidan, Gazze’de yaşanan insani krize dikkat çekti:
"Gazze’de masum çocuklar da dahil olmak üzere on binlerce insan öldürülüp milyonlarca insan açlığa ve ölüme terk edildiği müddetçe ufukta barış görünmeyecektir. Medeniyetler İttifakı’nı destekleyen ülkeler Gazze’de yaşanan felakete sessiz kalamaz. ‘Ateşkes’ kelimesini telaffuz bile edemeyenler bu salonda yoklar. Bu bir barış ittifakıdır, sadece Batı’da değil, Filistin’de de barış ittifakıdır."

"AYRIMCILIĞIN HİÇBİR TÜRÜ KABUL EDİLEMEZ"

Din veya inanç temelli ayrımcılığın hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini belirten Fidan, şunları söyledi:
"Hepimiz ayrımcı, dışlayıcı ve hoşgörüsüz politikalara karşı direnç geliştirmeliyiz. İslam karşıtlığı, antisemitizm ve din veya inanç temelli ayrımcılık dâhil olmak üzere hiçbir ayrımcılık kabul edilemez. Her birimizin adaletsizliğe karşı bireysel sorumluluğu var."

"BARIŞ İÇİN DİYALOG VE KARARLILIK"

Fidan, forumun, nefret ve çatışma döngüsüne son vermek için bir çağrı olduğunu belirterek, "Akan kanın durdurulması konusundaki kararlılığımızı yeniden ortaya koyalım. Barışın inşa edilmesi için diyaloğa başvuralım. Türkiye, bu yöndeki tüm çabalara güçlü destek vermeye hazırdır," ifadelerini kullandı.

Fidan’ın açıklamaları, küresel barışa ulaşmak için dayanışma ve diyaloğun önemini vurgularken, uluslararası sistemde artan çatışma ve ayrımcılıkla mücadeleye çağrı niteliği taşıdı.

Kaynak: Haber Merkezi