“Gelişmekte Olan Ülkelerde Enerji Dönüşüm Yolları” başlıklı panelde konuşan Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikalarına ilişkin bilgiler verdi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ VE TÜRKİYE'NİN HEDEFLERİ

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikalarındaki üç temel hedefi; artan enerji talebini karşılamak, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve karbon nötr bir ekonomi oluşturmak olarak sıraladı. Bu hedeflere yönelik uzun vadeli bir strateji geliştirdiklerini ifade eden Bayraktar, yenilenebilir enerjinin bu stratejideki kritik rolüne vurgu yaptı. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünü 32 gigavata çıkardıklarını belirten Bayraktar, şu anda hanelerde tüketilen elektriğin tamamının güneş ve rüzgar enerjisinden sağlandığını kaydetti.

"YEŞİL ŞEBEKE" VE YATIRIM PLANLARI

Yenilenebilir enerji hedeflerini büyüttüklerini belirten Bayraktar, kurulu gücü 120 gigavata, yani mevcut kapasitenin dört katına çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Bu hedef için 80 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Bayraktar, daha dayanıklı bir enerji altyapısı oluşturacaklarını söyledi. "Yeşil şebeke" olarak adlandırılan yeni bir sistem kuracaklarını belirten Bakan Bayraktar, önümüzdeki 10 yıl içinde şebeke yatırımları için 28 milyar dolarlık bir bütçe ayrılması gerektiğini vurguladı.

BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİ VE SURİYE'YE ENERJİ DESTEĞİ

Bölgesel iş birliklerinin önemine dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin komşularıyla olan enerji bağlantılarını genişletmeyi hedeflediğini belirtti. "Komşularımızla olan enterkonneksiyonlarımızı üç katına çıkarmayı amaçlıyoruz. Şu an Irak’a enerji sağlıyoruz ve yakın zamanda Suriye’ye sağladığımız enerjiyi de artırmayı planlıyoruz" diyen Bayraktar, bölgede istikrarın sağlanmasının önemine işaret etti. Bayraktar, bu çerçevede bölgesel enerji bağlantılarının ve iş birliklerinin her zamankinden daha kritik olduğunu ifade etti.

Kaynak: iha