İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, bölge halkında büyük endişeye yol açarken, gözler yeniden Marmara fay hattına çevrildi. Almanya’nın tanınmış sismologlarından Prof. Dr. Marco Bohnhoff, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamalarda olası senaryoları değerlendirdi.

"6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM 'ANA ŞOK'TU"

Potsdam’daki Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi'nden (GFZ) Prof. Dr. Bohnhoff, yaşanan depremin ardından iki olasılığın gündemde olduğunu ifade etti. İlk ihtimalin, 6,2 büyüklüğündeki depremin "ana şok" olduğuna ve bundan sonra sadece artçıların görüleceğine işaret ettiğini söyledi. Diğer ihtimalse, bu depremin daha büyük bir sarsıntının öncüsü olabileceği yönünde.

"BÖLGEDEKİ STRES İSTANBUL'A KAYDI"

Prof. Bohnhoff, "Bu, Marmara için uzun süredir beklenen büyük depremin gerçekleşmesi anlamına gelir. Ancak hangi senaryonun geçerli olduğunu bugünden kestirmek mümkün değil" açıklamasını yaptı.

Depremin ardından bölgedeki stresin İstanbul yönüne kaydığına dikkat çeken Bohnhoff, bu durumun İstanbul’a yakın kesimlerde yeni bir depremin olasılığını artırdığını belirtti. Ancak zamanlamanın henüz belirsiz olduğunu vurguladı.

"ARTÇI SARSINTILAR SÜREBİLİR"

Artçı sarsıntıların süreceğini belirten Prof. Dr. Bohnhoff, “Muhtemelen 5 büyüklüğünü aşmayacaklardır” diyerek vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Uzman isim, 6 Şubat depremleri sonrasında da stresin farklı bölgelere aktarıldığını ve bölgesel deprem riskinin sürdüğünü hatırlatarak, Marmara’daki riskin hâlâ geçerliliğini koruduğunu ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ