Sultanbeyli’nin eski boksörü ve ayakkabı tamircisi İsmail Özkan, küçük ayakkabı atölyesinde mesleğini yaşatmaya çalışırken, bir zamanlar boks ringlerinde kazandığı başarılarla adından söz ettiriyordu. Özkan’ın atölyesinin duvarları, boks eldivenleri, madalyalar ve gazetelere yansıyan başarılarını anlatan kupürlerle süslü.

BABASININ ŞİDDETİ VE BOKSLA GELEN ÖZGÜRLÜK

Gençliğinde, babasının kendisini sık sık dövmesinin ardından boks öğrenmeye karar veren İsmail Özkan, yaşadığı zorlu dönemi şöyle anlattı: "Öyle sinirleniyordum ki, kendi kendime ‘Bu boksu öğreneceğim, babamı döveceğim’ diyordum. Ama baba dövülür mü? O yüzden boksa başladım."

RİNGLERDE KAZANILAN BAŞARILAR VE BABASININ EKSİKLİĞİ

Boks kariyerine başlayan Özkan, yıllar sonra ringlerde kazandığı başarılarla dikkat çekti. Ancak en derin izler, babasının hastalığı nedeniyle onu tribünlerde izleyememiş olmasıydı. Özkan, “Maçları kazandıkça tribünlere bakıyordum, ‘Babam keşke yanımda olsaydı da maçlarımı seyretseydi’ diyordum. Arkadaşlarımın babaları gelip maçları izlerken, benim babam maalesef yanımda olamadı. Bu acıyı hala hissediyorum” dedi.

BABASININ HASTALIĞI VE DUYGUSAL ANILAR

Babasının beyin kanaması geçirerek hastalandığını anlatan Özkan, “Babam hasta olduğu için maçlara gelemiyordu. Ben maçlarımı izletmeye çalışıyordum ama o zamanlar akli dengesi bozulmuştu. Ne zaman ‘Babama maçlara gideceğim’ desem, ‘Oğlum dikkat et, kendine iyi bak’ diyordu” şeklinde duygusal anılarını paylaştı.

AYAKKABI TAMİRCİLİĞİ MESLEĞİ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

İsmail Özkan, aynı zamanda ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlıyor. Ancak bu mesleğin zor zamanlar geçirdiğini belirtti. “Eskiden atölyelerde 4-5 kişi çalışıyordu, şimdi neredeyse hiç kimse bu işi yapmıyor. İnsanlar ayakkabılarını tamir ettirmek yerine yenisini almayı tercih ediyor. Bu meslek, neredeyse tamamen bitti” dedi.

AYAKKABILAR İÇİN UZMAN TAVSİYELERİ

Ayakkabıların uzun ömürlü olabilmesi için gerekli bakımlar hakkında da bilgi veren Özkan, “Ben kendi ayakkabılarımı yapıyorum. Hakiki deri kullanıyoruz. Deri, fabrikadan tuzlanarak geliyor ve üstüne rötuş boyası atıyoruz. Bu ayakkabılar, suyla temas etmeden güzel bir şekilde boyanmalı ve düzenli bakımı yapılmalı. Aksi takdirde çabuk bozulur ve beyazlaşır” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi