Doğan, Öcalan’ın yedi maddelik mesajını kamuoyuyla paylaşarak, tüm kesimleri barış, demokratik çözüm, diyalog ve müzakere süreçlerine eşit sorumlulukla katılmaya davet ettiğini belirtti.
“TECRİTE KARŞI MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”
Doğan, yıllardır sürdürülen tecrit politikalarına karşı mücadele verdiklerini vurgulayarak, “1999’dan bu yana İmralı’da Sayın Öcalan’a dönük sistematik bir tecrit uygulanıyor. Bugün geldiğimiz noktada bu tecrit, iletişimsizlik ve haber alınamaz bir duruma dönüşmüştür. Bunun, Türkiye’nin barış ve demokratik çözüm sürecine katkı sunacak bir yapıya dönüştürülmesi elzemdir” dedi.
ÖCALAN'IN YEDİ MADDELİK MESAJI
Öcalan’ın Ekim ayında ilk kez Urfa Milletvekili Ömer Öcalan aracılığıyla bir mesaj ilettiğini hatırlatan Doğan, sonrasında DEM Parti heyetinin İmralı ziyaretiyle Öcalan’ın yedi maddelik bir mesaj yayımladığını belirtti. Bu mesajda, Kürt meselesinin Türkiye ve bölge için temel bir sorun olduğuna dikkat çekildiğini ifade etti.
“TÜRKİYE'NİN BARIŞA VE DEMOKRASİYE İHTİYACI VAR”
Doğan, Öcalan’ın çağrısının barış ve demokratik çözüm süreçlerinin inşasına yönelik olduğunu vurgulayarak, “Sayın Öcalan, tüm siyasi çevreleri, devlet yetkililerini ve toplumun tüm kesimlerini bu süreçte pozitif adımlar atmaya davet ediyor” dedi. Ayrıca, Kürt meselesinin yalnızca Türkiye’nin değil, uluslararası bir sorun haline geldiğini ve Suriye’deki gelişmelerin bunu daha net ortaya koyduğunu belirtti.
MUHALEFETE VE MECLİSE ÇAĞRI
Doğan, çözüm sürecinde muhalefet partilerinin katkısının önemine dikkat çekerek, “Kürt meselesi sadece DEM Parti’nin değil, tüm siyasi partilerin sorumluluğundadır. Meclis, demokratikleşme ve Kürt meselesinin çözümü için işlevsel bir rol oynamalıdır” dedi.
“YENİ BİR DİL VE YAKLAŞIM GEREKLİ”
DEM Parti Sözcüsü, barış sürecinin inşasında kullanılacak dilin önemine vurgu yaparak, “İnkar eden, reddeden ve ötekileştiren dilden vazgeçilmelidir. Yeni bir hayat kurmak için dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendiren bir dil benimsenmelidir” ifadelerini kullandı.
CEZAEVLERİNE ZİYARETLER PLANLANIYOR
Doğan, DEM Parti heyetinin, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Selçuk Mızraklı ve Leyla Güven gibi cezaevinde bulunan isimlerle görüşmeyi planladığını belirtti.
“EKONOMİ VE DEMOKRASİ BİRLİKTE ELE ALINMALI”
Güncel ekonomik krizlere de değinen Doğan, barış ve adaletin sağlanmasının Türkiye’nin ekonomik durumuna olumlu yansıyacağını ifade ederek, “Ekonomi ve demokrasi dengesini ayrı değerlendiremeyiz. Barış ve demokrasi, ekonomik iyileşme için temel gerekliliklerdir” dedi.
ROJAVA'YA VURGU
Suriye’deki gelişmelere de değinen Doğan, Rojava’da ortaya çıkan yaşam modelinin bir hakikat olduğunu ve bu modelin tanınması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin içeride ve dışarıda barışa ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Türkiye, Orta Doğu’daki ateş çemberinden ancak bu şekilde korunabilir” dedi.
Doğan, son olarak DEM Parti’nin, demokratik müzakere ve çözüm süreçlerinde sorumluluk almaya devam edeceğini belirtti.