Görüşmelere katılan milletvekilleri, teklifin eksikliklerine ve mevcut sorunlara dikkat çekti.

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ KAYIHAN PALA: GERİ ÖDEME KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, genel sağlık sigortası prim borcu olanların ilaç erişimindeki zorluklarına değinerek, geri ödeme kapsamının genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Pala, "Kanun teklifi, emekçiler, işsizler, emekliler, ev kadınları ve öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılamıyor. Nadir hastalıklar için gerekli ilaçlar, kanser hastalarının akıllı ilaçları ve HPV aşısı gibi gereksinimler hala geri ödeme kapsamına alınmış değil" dedi.

GELECEK-SAADET GRUBU BAŞKANI SELÇUK ÖZDAĞ: SGK BORÇLARININ SİLİNMESİ ADALETSİZLİĞİ ARTIRIYOR

Gelecek-Saadet Grubu Grup Başkanı Selçuk Özdağ, teklifin, 1 Ocak 2015 öncesi genel sağlık sigortası borçlarının faizleriyle birlikte silinmesini içermesinin adaletsizlik yaratacağını belirtti. Özdağ, "Bu durum, 2 milyar liralık kamu zararına yol açacak ve daha önce benzer durumda olanlar için adil olmayacaktır. Borcu olan vatandaşa yüklenen ekonomik baskı, sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmıyor" ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ AHMET EŞREF FAKIBABA:İHALESİZ İLAÇ ALIMINDA KALİTE DE GÖZETİLMELİ

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, teklifin SGK'nin ihalesiz ilaç alımını düzenleyen maddesine dair endişelerini dile getirdi. Fakıbaba, "Yurt dışından ilaç alımlarında Kamu İhale Kanunu'ndan muafiyet sağlanması, şeffaflık ve düzen konusunda soru işaretleri yaratıyor. Fiyat kadar kalite de göz önünde bulundurulmalı" dedi.

DEM PARTİ DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ SEVİLAY ÇELENK: SAĞLIK POLİTİKASI BÜTÜNCÜL OLMALI

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, sağlık politikasındaki eksikliklere dikkat çekerek, "Sağlık yalnızca fiziksel bir iyilik hali değildir, bireyin psikolojik, sosyal ve kültürel yönlerini kapsar. Politikada iyilik hali olmadan sağlıkta iyilik hali sağlanamaz" dedi. Çelenk ayrıca aile sağlığı merkezlerinde geleneksel tıp uygulamalarına yer verilmesinin ticari bir yaklaşıma dönüşebileceği uyarısında bulundu.

SAĞLIK VE ÇALIŞMA SİSTEMLERİNDE REFORM TALEPLERİ

Kanun teklifinin görüşmelerinde milletvekilleri, sağlık ve sosyal güvenlik sistemindeki çeteleşme, ilaç fiyatlandırmasındaki usulsüzlükler ve emekçilerin sigorta haklarına ilişkin sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti. Görüşmelerde, çalışma hayatındaki ve sağlık sistemindeki mevcut düzenlemelerin sosyal adaleti sağlamaktan uzak olduğu ifade edildi.

Kaynak: anka