Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, Ankara 20. İdare Mahkemesi, bir notere verilen uyarma cezasının iptali istemiyle açılan davada, Noterlik Kanunu’nun 126. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptal talebinde bulundu. Başvuruda, disiplin cezasına neden olan eylemlerin açık ve net bir şekilde belirtilmediği, bu durumun hukuki güvenceyi sağlamadığı vurgulandı.

AYM, İKİ MADDEYİ İPTAL ETTİ

Yüksek Mahkeme, başvuru kapsamında 126. madde ile bağlantılı olan 125. maddeyi de incelemeye aldı. AYM, 125. maddede yer alan:
"Mesleğin vakar ve onuruna aykırı eylem ve hareketlerde bulunanlarla, görevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan yahut görevinin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunan noterler hakkında, noterlik hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre aşağıdaki maddede yazılı disiplin cezaları uygulanır." düzenlemesini iptal etti.

Ayrıca, 126. maddede öngörülen noterlere yönelik "uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak işten çıkarma ve meslekten çıkarma" gibi disiplin cezalarının da iptaline hükmetti. İptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.

"ANAYASAYA AYKIRIDIR VE İPTALİ GEREKİR"

AYM, kararında daha önce Türk Eczacıları Birliği Kanunu’nda eczacılara uygulanacak disiplin cezalarının, "belirli bir açıklıkta ve öngörülebilirlikte olmadığı" gerekçesiyle iptal edildiğini hatırlattı.

Kararda, noterler için getirilen düzenlemelerin de aynı sorunları taşıdığı ifade edilerek şu gerekçelere yer verildi:
"Disiplin suç ve cezaları arasında yeterli bir bağlantı kurulmamış, cezaların uygulanmasında kullanılacak ölçütler muhatapları açısından güvence sağlamaktan uzak kalmıştır. Bu durum, keyfi yorum ve uygulamalara neden olabilecektir. Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa’nın 2. maddesine aykırıdır ve iptali gerekir."

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından, noterlere yönelik disiplin cezalarına ilişkin yasal düzenlemenin yeniden yapılması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ