Reuters haber ajansının aktardığına göre, görüşme Şam’daki Halk Sarayı’nda gerçekleşirken, Başkanlık Sarayı’nda yapılan görüşmeye ilişkin detayların kamuoyu ile henüz paylaşılmadığı ifade edildi.
Bu ziyaret, HTŞ öncülüğündeki cihatçı grupların Suriye’nin başkenti Şam’ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden sonra Avrupa Birliği’nden (AB) Suriye’ye bakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret oldu. Ziyarette iki bakan, Suriye ile yeni bir sayfa açmak istediklerini belirterek barışçıl bir geçiş süreci çağrısında bulundu.
COLANİ İLE İLK TEMAS
AFPTV kameralarına yansıyan görüntülerde, Baerbock ve Barrot’nun Colani ile Devlet Başkanlığı Sarayı’nda bir araya geldikleri anlar yer aldı. Alman İkinci Kanalı’ndan (ZDF) gazeteci Andreas Kynast, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Colani’nin kadınlara elini uzatmama tutumuna dikkat çekti. Görüntülerde Colani, Barrot'nun elini sıktı, ancak Baerbock’un elini sıkmayarak elini göğsüne götürdü. Baerbock da aynı şekilde karşılık verdi.
SEDNAYA HAPİSHANESİ ZİYARETİ
Colani ile görüşme öncesinde Baerbock ve Barrot, Şam dışında yer alan ve Esad rejimi döneminde yargısız infazlar, işkence ve kayıplarla bilinen Sednaya Hapishanesi’ni ziyaret etti. Esad yönetiminin devrilmesinin ardından hapishaneden yaklaşık 4 bin tutuklunun serbest bırakıldığı belirtiliyor.
Hapishanede yaptığı açıklamalarda Baerbock, Esad yönetimi döneminde bu hapishanede yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. “Esad yönetiminin kurbanlarını geri getiremeyiz. Ancak uluslararası toplum olarak adaletin sağlanmasına katkıda bulunabiliriz” diyen Baerbock, burada gördüğü özel işkence bölümleri hakkında “Bazı yerlerin dehşetini hayal bile edemezsiniz. İnsanlar, Şam’ın yakınlarında cehennemi yaşadı ve medeni bir dünyada hayal edilemeyecek yöntemlerle öldürüldü” ifadelerini kullandı.
BEYAZ BARETLİLER’DEN BİLGİ ALDILAR
Baerbock, ziyareti sırasında Suriye’deki insani krizlere müdahaleleriyle bilinen Beyaz Baretliler’den bilgi aldı. Alman bakan, Avrupa’nın ve özellikle Almanya’nın, Beyaz Baretliler’in yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) gibi kurumların delil toplama çalışmalarını desteklediğini belirtti.
Beyaz Baretliler’e teşekkür eden Baerbock, “Esad rejiminin normalleştirilemeyecek insanlık dışı bir işkence rejimi olduğunu defalarca ortaya koydunuz” ded