Almanya merkezli Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB), son günlerde RTÜK tarafından muhalif televizyon kanallarına yönelik verilen cezaları sert bir dille eleştirdi. Birlik Başkanı Recai Aksu imzasıyla yapılan açıklamada, Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik baskıların arttığına dikkat çekildi.

“MUHALİF MEDYAYA CEZA YAĞIYOR”

Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaşanan gelişmelerin kamuoyuna aktarılması nedeniyle, RTÜK’ün başta Sözcü TV olmak üzere Tele 1, Halk TV ve Now TV’ye idari para ve program durdurma cezaları verdiği belirtildi. Ayrıca, gazeteciler Fatih Altaylı ve İlker Canikligil’in YouTube kanallarına da 72 saat içinde lisans alınmaması durumunda erişim yasağı getirileceği hatırlatıldı.

“ADALET SİYASİ AMAÇLARA ALET EDİLİYOR”

ATGB açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de adalet ve hukuk, iktidar eliyle siyasi amaçlara alet edilerek daha önce görülmemiş bir boyuta ulaşmıştır. Avrupa genelinde faaliyet gösteren gazeteciler olarak, Türkiye’de adaletin bağımsızlığını ve hukuk devletinin özgürce karar verme yetkisini yeniden kazanmasını talep ediyoruz. Bu vesileyle bir kez daha 'Gazetecilik suç değildir' diyoruz.”

“GAZETECİLER GERÇEĞİ YAZMAKTAN VAZGEÇMEYECEK”

Açıklamada, gazetecilerin her koşulda gerçekleri yazmaya devam edeceği belirtilerek, şu mesaj verildi: “AKP’nin 23 yıllık iktidarında olduğu gibi, biz gazeteciler gerçeği yazmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Türkiye’deki meslektaşlarımızla dayanışma içindeyiz. RTÜK’ün cezalandırdığı televizyon kanallarının yanında durmaya, laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.”

“HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENEMEZ”

ATGB, açıklamasının sonunda gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik kısıtlamaların kabul edilemeyeceğini vurgulayarak şu çağrıyı yaptı: “Haber alma ve iletişim özgürlüğü engellenemez. Sadece görevlerini yapan gazetecilere ve çalıştıkları kurumlara verilen bu cezaları kabul etmiyoruz. Türkiye’deki basın emekçileri yalnız değildir.”

Kaynak: ANKA