Avrupa Birliği (AB) Ulaştırma, Telekomünikasyon ve Enerji Konseyi, Rus gazına alternatif olarak jeotermal enerjinin kullanımını artırma çağrısında bulundu. Bu adım, enerji fiyatlarını düşürmek ve enerji güvenliğini sağlamak amacıyla atıldı.

AB Konseyi, Brüksel'de düzenlediği toplantıda, jeotermal enerjinin potansiyeline dikkat çekti. Konsey, üye devletlere, jeotermal enerjinin kullanımını artırmak için yasal düzenlemeleri sadeleştirerek izin süreçlerini hızlandırmalarını önerdi. Ayrıca, jeotermal enerji projeleri için finansal desteklerin artırılması ve altyapı projelerinin teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.

"JEOTERMAL ENERJİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞİN ANAHTARI"

AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan’ın Enerji Bakanı Csaba Lantos, jeotermal enerjinin hava koşullarına bağlı olmadığı için sürekli ve erişilebilir bir kaynak olduğunu belirtti. Lantos, "Jeotermal enerji, 24 saat boyunca elektrik üretimi ve ısı sağlama kapasitesine sahiptir. Bu kararlar, karbon içermeyen bir Avrupa’ya geçişi desteklemeyi amaçlamaktadır" dedi.

ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI'NDAN JEOTERMAL ENERJİ VURGUSU

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, jeotermal enerjinin temiz ve güvenilir bir enerji kaynağı olduğunu belirtti. Birol, jeotermal enerjinin karbondioksit emisyonu yaymadan enerji ürettiğine dikkat çekerek, bu kaynağın küresel enerji kullanımının sadece yüzde 1’ini oluşturduğunu ancak bu oranı artırmanın mümkün olduğunu söyledi.

JEOTERMAL ENERJİ MALİYETLERİ DÜŞÜYOR

Birol, jeotermal enerjinin maliyetinin, Kuzey Amerika'daki kaya gazı devrimi sayesinde önümüzdeki yıllarda düşmesinin beklendiğini açıkladı. Analizlere göre, jeotermal enerji maliyetlerinin 8-9 yıl içinde megawatt saat başına 50 Amerikan dolarına kadar inmesi bekleniyor. Bu, güneş ve rüzgar enerjisi ile rekabet edebilir bir fiyat seviyesi oluşturuyor.

PETROL VE GAZ SEKTÖRÜ JEOTERMAL ENERJİYE İLGİ GÖSTERİYOR

Birol, petrol ve gaz endüstrisinin jeotermal enerji projelerinde yoğun bir şekilde yer aldığını belirtti. Petrol ve gaz sektöründe halihazırda bulunan kapasite ve teknoloji, jeotermal enerji projelerinin hızla hayata geçirilmesine olanak sağlıyor.

AVRUPA ELEKTRİK PİYASASINDA ARTAN FİYATLAR ENDİŞE YARATIYOR

Öte yandan, "Dunkelflaute" olarak bilinen hava koşulları, Avrupa elektrik piyasasında fiyatların rekor seviyelere çıkmasına yol açtı. Almanya'da elektrik fiyatları, geçen hafta megawatt saat başına 936 euro ile son 18 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, sanayi şirketlerine milyonlarca euroya mal olurken, Alman hükümeti yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmaya çalışıyor.

İSVEÇ'TEN DESTEK ÇAĞRISI

İsveç Enerji Bakanı Ebba Busch, yaşanan fiyat artışlarına karşılık, kış aylarında konutlara ve işletmelere destek sağlamaya hazır olduklarını duyurdu. Busch, Almanya’nın nükleer enerji santrallerini kapatmasının ardından artan fiyatların bölge genelinde tepki çektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi