Avrupa Parlamentosu (AP), Fransa’nın Strasbourg kentinde "Türkiye’deki Demokratik Baskılar ve Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklanması" başlıklı bir genel kurul oturumu gerçekleştirdi. Oturumda Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, yaptığı konuşmada, Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına tepki amacıyla Antalya Diplomasi Forumu'na katılmayacağını ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile gerçekleştireceği görüşmeyi iptal ettiğini açıkladı.
Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylığı sürecine değinen Kos, bu süreçte Ankara'nın demokratik normlara ve standartlara uyum göstermesinin beklendiğini belirtti. Kos, "İmamoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adayı olmaya hazırlanırken hukuki müdahalenin ciddi soru işaretleri doğurduğunu" ifade ederek, protesto gösterilerine müdahaleden kaçınılması çağrısında bulundu.
Türkiye'nin NATO üyeliği ve stratejik önemine dikkat çeken Kos, Avrupa Birliği’nin Ankara ile ilişkilerinin kesilmesinin hiçbir tarafa yarar sağlamayacağını vurguladı. Türkiye'nin stratejik bir ortak olduğuna işaret eden Kos, iş birliğinin devamının gerekliliğine dikkat çekti.
TÜRKİYE-AB KARMA PARLAMENTO KOMİSYONU TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da Avrupa Komisyonu'nun Antalya Diplomasi Forumu’na katılmama kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Türkiye'nin AB sürecinde geriye gittiğini savunan Amor, demokratik kriterlere uyumun önemini hatırlattı.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) AP Kanadı Başkanı Emmanouil Kefalogiannis ise, Türkiye’de yaşanan gelişmelere karşı sessiz kalınamayacağını belirterek, 14-15 Nisan tarihlerinde yapılması planlanan KPK toplantısının iptal edildiğini duyurdu.
Oturumda söz alan Hollandalı parlamenter Malik Azmani (Liberal Grup), AB'nin Türkiye’deki gelişmelere karşı sessizliğini eleştirirken, Yeşiller Grubu’ndan Slovenya Milletvekili Vladimir Prebilic ise Ankara’ya açık bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.
Genel kurul sonunda herhangi bir bağlayıcı karar alınmadı.
ŞUBAT AYINDAKİ OTURUMDA KAYYUM UYGULAMASI GÜNDEME GELMİŞTİ
Avrupa Parlamentosu, 13 Şubat 2025 tarihinde yine Strasbourg’da gerçekleştirdiği oturumda, “Türkiye’de Görevden Alınan ve Tutuklanan Belediye Başkanları” başlıklı karar tasarısını kabul etmişti. Kararda, seçimle göreve gelen belediye başkanlarının keyfi biçimde görevden uzaklaştırılması kınanmış ve Ekrem İmamoğlu’nun da benzer hukuki ve siyasi baskılarla karşı karşıya kaldığı vurgulanmıştı. Avrupa Parlamentosu, kayyum uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirterek, Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu’nun tavsiyeleri doğrultusunda yargı reformu çağrısında bulunmuştu.