Halk arasında "ak toprak", "çorak toprak", "gök toprak", "çelpek", "höllük" veya "ceren toprağı" gibi çeşitli isimlerle anılır. Asbestozis adı verilen toz hastalığı, asbest solunması sonucu ortaya çıkar.
Gemi, inşaat, otomotiv gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılan asbest, doğru şekilde işlenmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle kolay yanmaması, yüksek sıcaklıklara dayanıklılığı ve iyi bir ısı yalıtımı sağlaması nedeniyle inşaat, otomotiv gibi sektörlerde tercih edilir.
Asbestin sağlık üzerindeki zararları ise oldukça büyüktür. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde kanser dahil çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Vücuda girdiğinde akciğer zarlarında sıvı birikimi, kireçlenme, kalınlaşma ve bağ dokusu oluşumu gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), düzenli olarak yaptığı çalışmalarda asbesti "kesin kanserojen" olarak sınıflandırmıştır.
Avrupa Birliği ülkeleri arasında asbest üretimi ve kullanımı 2005 yılından itibaren yasaklanmıştır. Fransa gibi ülkelerde asbeste bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısı her yıl artmaktadır. Örneğin, İngiltere'de 1960 ve 70'lerde asbeste maruz kalanların akciğer kanseri nedeniyle ölüm riski oldukça yüksektir.