Son günlerde ikinci el araç piyasasında, geçtiğimiz yıllara kıyasla hareketlilik yaşanıyor. Uzmanlar, alıcıların alışveriş öncesi veya sonrası dolandırıcılar tarafından mağdur edilebileceğine dikkat çekerek, alınacak aracın fiziki kontrollerinin titizlikle yapılması gerektiğini vurguluyor.

UZMANLAR UYARIDA BULUNUYOR

Sıfır araç fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, son dönemde ikinci el araç piyasasında geçtiğimiz yıllara göre bir hareketlilik yaşanıyor. Uzmanlar, araç alım satımında dolandırıcılık riskine karşı dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uyarılarda bulunuyor.

“SON ZAMANLARDA ARTAN ARAÇTA KESME EKLEME İŞLEMİNE DİKKAT EDİLMELİ”

Oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, araç almayı düşünen vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Uysal, "Araç alacak kişi öncelikle aracı fiziki olarak kendi görmeli. İnternet üzerinden alınan araçlarda sıkça sorun yaşanıyor. Araçta göçük, çizik, ezik gibi detaylara dikkat etmeli ve ardından hasar kaydını sorgulamalı. Hasar kaydı sorgulanmadan araç ekspertize götürülürse gereksiz masraf yapılabilir. Öncelikle hasar kaydına bakılmalı, eğer büyük bir hasar yoksa ekspertize götürülmeli. Ekspertizde öncelikli olarak kilometre verilerinin araç beyninden kontrol edilmesi önemli, çünkü bu veriler muayene istasyonlarındaki bilgilerle uyuşmayabiliyor. Ayrıca, aracın kasası, değişen parçaları, şaselerde veya podyolarda işlem olup olmadığı gibi detaylara dikkat edilmeli. Özellikle son dönemde artan kesme ve ekleme işlemleri konusunda hassas olunmalı, çünkü bu durumdan mağdur olan çok kişi var. Bu kontrolleri yapmak, alıcı için büyük fayda sağlayacaktır" dedi.

“GÜVENİLİR EKSPERTİZE GİTMESİ GEREKİYOR”

Oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, araç alımında dikkat edilmesi gereken kritik noktaları sıralayarak önemli uyarılarda bulundu. Uysal, "Airbag sistemi hayati önem taşıyor. Bu sistem patladığında hayat kurtarabilir, bu nedenle mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Motor ve mekanik aksamda da yürüyen parçalar, ön düzen, frenler, diskler ve balatalar gibi hayati öneme sahip unsurlara dikkat edilmeli. Bu parçalar tamir edilebilir, ancak sorun çıkarmamaları için kontrol edilmeleri şart. Dizel araçlarda motor kısmında turbo, enjektör ve partikül sistemine mutlaka bakılmalı. Ayrıca motorun üfleme yapıp yapmadığı, yağ yakma sorunu olup olmadığı ve yatak, etek, sibop gibi motor seslerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Tüm bu kontrolleri detaylı bir şekilde yapan ve güvenilir bir ekspertiz seçmek alıcılar için oldukça faydalı olacaktır" dedi.

“HALEN DEPREM BÖLGELRİNDEN GELEN ARAÇLAR VAR”

Şenol Uysal, araç alımı konusunda önemli açıklamalarda bulunarak, “Kilometre mutlaka araç beyninden kontrol edilmeli. Motor aksamı da performans testleriyle ve motor seslerini dikkatlice dinleyerek incelenmeli. Ayrıca, aracın şasesi mutlaka kontrol edilmeli, şasede kesme işlemi olup olmadığına bakılmalı. Özellikle deprem bölgelerinden gelen araçlar arasında işlem görmemiş olanlar da var, bu konuda çok dikkatli olunmalı. Vatandaşlarımız mağduriyet yaşamamak için bilinen ve güvenilir esnaflardan araç almalı. Ayrıca, satıcının yeterlilik belgesine sahip olup olmadığına da mutlaka dikkat edilmeli” dedi.

Kaynak: iha