Antalya Diplomasi Forumu'nun üçüncü gününde, çeşitli oturumlar ve paneller düzenlendi. Bu oturumlarda, farklı alanlardan uzmanlar küresel meseleler ve krizler hakkında görüşlerini paylaştı.

IRKÇILIĞIN TEMELİNDEKİ SORUNLAR

AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Büyükelçi Evren Dağdelen Akgün, forumda yaptığı konuşmada, dünyadaki zorluklara karşı ortak çabanın önemini vurguladı. Ayrıca, birlikte yaşamanın temelinin karşılıklı saygıya dayandığını belirterek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarından sonra İslam karşıtlığının arttığını ifade etti. Dağdelen Akgün, ırkçılığın temelinde saldırganlığın olduğunu ve toplumdaki ayrımcılığın aşırı sağcı politikacılar tarafından körüklendiğini söyledi.

AYRIMCILIKLA MÜCADELE

Forumda, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Matteo Mecacci'nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Büyükelçi Evren Dağdelen Akgün, Leeds Üniversitesi'nden Prof. Dr. Salman Sayyid ve North Carolina Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cemil Aydın konuşmalarını paylaştı. Bu panelde, ifade özgürlüğü ile din ve vicdan özgürlüğü arasındaki denge, nefret söylemleri ve ayrımcılıkla mücadele konuları ele alındı.

İSLAMİ NEFRETİN YOKEDİLMESİ VURGULANDI

Forumun ilerleyen saatlerinde, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Marion Lalisse ve Leeds Üniversitesi'nden Prof. Dr. Salman Sayyid de söz alarak, küresel sistemdeki hayal gücü eksikliği ve tarihsel düşünce yönetimi konularında görüşlerini paylaştılar. Prof. Dr. Sayyid, mevcut düzenin doğru işlemesi için İslami nefretin yok edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Forumun son oturumlarında, Kadir Has Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şener Aktürk de yer aldı. Aktürk, uluslararası ilişkiler ve bölgesel işbirliği konularında katılımcılara bilgi ve deneyimlerini aktardı.

Üç gün süren forum, 148 ülkeden 4 bin 700 kişinin katılımıyla gerçekleşti ve küresel meseleler hakkında önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı. 

Kaynak: Haber Merkezi