Deutsche Bank analistleri, Almanya’da yaklaşan federal seçimler öncesinde en olası koalisyon senaryosunun, CDU/CSU ile Şansölye Olaf Scholz’un liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında şekilleneceğini öngörüyor. Analistler, muhafazakâr ağırlıklı bir hükümetin iş dünyasında olumlu karşılanabileceğini belirtirken, yeni yönetimin mali politikada köklü reformlara gitme ihtimalinin düşük olduğunu ifade ediyor.

MALİ REJİMDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Deutsche Bank’a göre, merkez partilerin anayasal çoğunluğu kazanamaması nedeniyle Almanya’nın mali sisteminde büyük çaplı değişikliklerin gerçekleşmesi pek olası değil.

Analistler, CDU/CSU ve SPD’nin Yeşiller Partisi’nin desteğiyle parlamentoda koltukların yaklaşık %66’sına sahip olduğunu vurgularken, anayasal düzenlemeler için aşırı solcu Die Linke veya aşırı sağcı AfD’nin desteğinin gerekebileceğini belirtiyor. Bu durumun, borç freni olarak bilinen mali kuralların değiştirilmesini zorlaştıracağına ve yatırımcılar tarafından olumsuz algılanabileceğine dikkat çekiliyor.

Commerzbank Research’ten Rainer Guntermann ise yeni hükümetin karşılaşabileceği en büyük zorluklardan birinin, Yeşiller Partisi’nin desteğiyle bile parlamentoda üçte iki çoğunluğa ulaşamaması olduğunu belirtiyor. Guntermann, “Ve savunma için özel bir bütçe oluşturulması, ordunun bütçesini artırmaya karşı çıkan Sol Parti’ye önemli tavizler verilmeden muhtemelen mümkün olmayacaktır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Guntermann ayrıca, Almanya’nın borç freni reformundaki zorluklar nedeniyle Alman Bundlarının (devlet tahvilleri) destek bulacağını ancak piyasalardaki risk duyarlılığı ile getirilerin dengelenmesi sonucunda tahvil piyasasının bu sabah konsolide olmasının muhtemel olduğunu belirtti.

"EKONOMİK BÜYÜMEYE ÖNCELİK VERİLMELİ"

Alman Sanayi Federasyonu (BDI), seçimler sonrası Almanya’nın yeni yönetiminin ekonomik dönüşüme öncülük etmesi ve ülkenin küresel rekabet gücünü artırması gerektiğini vurguladı.

Federasyon, politika yapıcıların düşen sanayi üretimi ve Almanya’nın iş merkezi olarak zayıflayan konumunu dengelemek adına ekonomik büyümeye öncelik vermeleri gerektiğini belirtti.

BDI, yeni hükümetin odaklanması gereken dört temel önceliği şöyle sıraladı:

Rekabet gücünün artırılması

İnovasyonun teşvik edilmesi

Devlet yönetiminin modernleştirilmesi

Almanya’nın küresel konumunun güçlendirilmesi

Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası artan enerji maliyetlerinin düşürülmesi, şirket vergilerinin azaltılması ve bürokrasinin hafifletilmesi önerileri öne çıktı.

Kaynak: HABER MERKEZİ