Akbank’ın izinsiz para transferi ve kredi çekildiği iddiaları hakkında mağdur Oğuzhan Kumsal, TV Nota’ya konuştu.

Akbank’ta izinsiz kredi çekme, para transferi gibi yüklü miktarlarda yapılan işlem iddiaları gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Mağdurlar sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelerek sesini duyurmaya çalışıyor. İddialara göre, krizin en büyük nedeni de bankanın şüpheli işlem uyarısında bulunmaması.

Cephas'ın kadroda olmama nedeni belli oldu Cephas'ın kadroda olmama nedeni belli oldu

“TOPLAMDA 700 BİN TL MAĞDURİYETİ VAR”

23-24 Nisan 2024 tarihlerinde Akbank mobil bankacılık hesabından adına 333 bin TL kredi, 49 bin TL nakit avans ve kendi vadesinde bulunan 320 bin TL parası çekildi. Mağdur Oğuzhan Kumsal, yaşanan olayı “Hesabımdan önce kredi çekildi sonra nakit avans limitimi 5 bin TL’den 49 bin TL’ye çıkarmışlar, günlük EFT limitlerim yükseltildi. Daha sonra da vadedeki paramın tamamını 7 defada 90-100 bin civarında 3 farklı kişiye havale gerçekleştirmişler.” ifadeleriyle anlattı.

BANKADAN BİLGİ VERİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ

 Tüm bu işlemler gerçekleşirken bankanın kendisine mesaj, mail ya da arama yoluyla hiçbir şekilde ulaşmadığını iddia eden Kumsal, tüm işlemleri 2 gün sonra mobil bankacılığına girdiği esnada durumu fark ettiğini söyledi. Olayı fark eder etmez bankayı arayarak hesaplarını bloke ettiren Kumsal, diğer hesabım olan bankaları da aradığımda bu girişimlerin olduğunu ancak bankanın kendisine bilgi maili atarak önlem aldığı bildirdiklerini söyleyerek Akbank’ta bilgi verilmediği için durumu sonradan fark edebildiğini anlattı.

“MAĞDUR SAYISI 250 KİŞİYE ULAŞTI”

Bu olaylardan sonra Akbank mağdurlarıyla bir araya gelen Kumsal, toplamda mağdur sayısının 250 kişiye ulaştığını belirtirken bu konuda seslerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalıştıklarını ifade etti. Kumsal, resmi tatil günü yapılan bu işlemlerin yanı sıra yüklü miktarda yapılan para çıkışlarında mevcut olduğunu bu durumda şüpheli işlemin tespit edilip bankanın kendisiyle iletişime geçmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını aktardı.

“YAPILAN İŞLEMLERİN ŞÜPHELİ OLARAK TESPİT EDİLMESİ GEREKİRDİ”

Kumsal, bu olaylar sonrasında çekilen krediler nedeniyle Akbank’ın kendisini icraya verdiğini bu sebeple defalarca borcunu ödemesi için aranabiliyorken şüpheli para çıkışlarında neden aranmadığı sorusuna yanıt bulamıyor. Ayrıca, bu konunun mağdurları arasında banka tarafından borcunu ödemesi için arandığında durumu öğrenen insanlar da olduğunun bilgisini verdi. Mobil bankacılıktan yapılan limit yükseltme yüklü miktarda para çıkışı ve kredi işlemleriyle toplamda 11 işlemin gerçekleştirildiğini bu işlemlerin net olarak şüpheli olduğunun belirlenerek tarafına bildirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

4 KASIM’DA GERÇEKLEŞECEK İLK DAVAYI BEKLİYOR

Borçlar nedeniyle bankanın kendisini icraya verdiğini ve yasal hakkını kullanarak itirazda bulunduğu için icranın durduğunu ekleyen Kumsal’ın iddiasına göre konuyla ilgili arabulucuya gittiğinde banka ‘ödeme yapılmayacak’ diyerek Kumsal’ın şifreleri paylaştığına dair yanıt verdiğini anlattı. Ardından bankaya dava açan Kumsal, 4 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşecek ilk duruşmasını bekliyor.

MEDYA YOLUYLA MAĞDURİYETİNİ ANLATMAK İSTİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bu konuda bir yaptırım kararı olmadığından bankanın herhangi bir ceza alacağını düşünmeyen Kumsal, medya yoluyla sesini duyurarak mağduriyetlerini anlatarak sonuç alabileceklerini düşündüğünü söyledi.

Özellikle bir konuya daha değinmek isteyen Kumsal sözlerine “Mağdur grubumuzda hepimizin kredisinin geri ödemesinin aylık taksidi maaşından yüksek. Maaşından oldukça yüksek borç taksidini bu insanlar nasıl ödeyecek? Bu mümkün bir durum da değil.” ifadelerini ekledi.  

Muhabir: Gizem Çoban