Bir Gün'ün haberine göre, eski AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu'nun naylon faturalarla vergi kaçırdığı iddialarına dair önemli bir gelişme yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Taşkesenlioğlu hakkında yürütülen soruşturma dosyasını “görevsizlik” kararıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı'na göndermişti.
SAHTE FATURA KULLANDIĞI BELİRLENDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi müfettişleri, Maya Araştırma Danışmanlık Eğitim Organizasyon Ticaret Limited Şirketi'ni inceledi. 28 Haziran 2022 tarihli Vergi İnceleme Raporu'na göre, Taşkesenlioğlu'nun da ortaklık yaptığı dönemde, şirketin sahte fatura kullandığı tespit edildi.
Raporda, “Aztekin İnşaat Şirketi’nden KDV hariç 100 bin TL, KDV dahil 118 bin TL tutarında sahte fatura kullanmıştır. Kullanılan sahte faturalara ait KDV’lerin indirim KDV’ler içindeki payı yüzde 30 dolayındadır. Bu da 18 bin TL’ye denk gelmektedir” ifadeleri yer aldı.
"SAHTE BELGELER OLDUĞU ANLAŞILMIŞTIR"
Hazırlanan bir başka raporda ise “Petek Temizlik Reklam Şirketi’nden sahte fatura kullandığı tespit edilmiştir. Petek Temizlik Şirketi’nin gerçek faaliyetinin komisyon karşılığı sahte belge düzenlemek olduğu, bu nedenle 2017, 2018 ve 2019 yıllarında düzenlediği tüm belgelerin gerçek bir mal teslimi veya hizmet ifasına dayanmayan komisyon karşılığı düzenlenmiş sahte belgeler olduğu anlaşılmıştır. Sahte faturalarda yer alan 18 bin TL’lik KDV için bir kat vergi cezasının kesilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır" cümleleri kullanıldı.
Müfettişler, Zehra Taşkesenlioğlu’nun şirketinin vergi kaçırmak için sahte fatura kullandığını raporlarına işledi. 2017 yılında asgari ücretin bin 404 TL, 2018 yılında ise bin 603 TL olduğu dönemde yapılan bu işlem tespit edildi.
"ÜÇ KURUŞ PARA İÇİN..."
Taşkesenlioğlu daha önce konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Evet, iki ya da üç faturada hatalar bulundu. Ceza geldi, dediler ve gidip cezamı ödedim. Üç kuruş para için bana yine günlerce sövdüreceksiniz" diyerek olayın kapandığını belirtmişti. Ancak gerçekler, durumun öyle olmadığına işaret etti.
Taşkesenlioğlu hakkında 29 Ekim 2019’da ortaklıktan ayrıldığı şirket tarafından “Vergi Usul Kanunu’na muhalefet” suçundan suç duyurusunda bulunuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise 24 Eylül 2024’te görevsizlik kararı vererek dosyayı "gereğinin yapılması için" Hazine ve Maliye Bakanlığı'na gönderdi.
DOSYA HAKKINDA HENÜZ İŞLEM YAPILMADI
Savcılık, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nda öngörülen suçlarla ilgili olarak soruşturma yapılması ve dava açılmasının, vergi incelemesinin ardından düzenlenecek mütalaaya bağlı olduğunu belirtti. Bu sebeple Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevi kapsamında inceleme yaparak olumlu ya da olumsuz bir mütalaa hazırlanmasının söz konusu olmadığı ifade edildi. Bunun yerine evrakın Ankara Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na gönderilmesine karar verildi. Ancak iddialara göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı dosya hakkında henüz herhangi bir işlem yapmadı.
KAMUDAN İHALE ALMIŞ
Zehra Taşkesenlioğlu’nun sahte fatura kullandığı belirlenen şirketiyle ilgili olarak milletvekili olduğu dönemde kamudan ihale aldığı da gün yüzüne çıktı. AK Parti döneminde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eti Maden’den ihaleler alan bu şirketin, toplamda 1 milyon 471 bin TL değerinde 8 farklı ihale kaydına sahip olduğu tespit edildi.