TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’na katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadına karşı şiddetin yalnızca bireysel değil toplumsal bir yara olduğunu belirtti. Tunç, “Kadına yönelik şiddet, insanlığa ihanet ve derin köklere sahip bir kötülüktür. Şiddeti meşru göstermeye çalışan her söylemin ve davranışın karşısında durmaya devam edeceğiz” dedi.
AİLE MAHKEMELERİNDEN TEDBİR MAHKEMELERİNE
Bakan Tunç, kadına karşı şiddeti önlemek için atılan adımları sıralayarak, “2003 yılında aile mahkemelerinin kurulmasıyla önemli bir eksiklik giderildi. 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı Kanun, şiddete uğrayan kadınların korunmasını hedefliyor. Bu kapsamda tedbir mahkemeleri ve özel soruşturma büroları oluşturuldu” dedi.
CEZALAR ARTIRILDI
Kadına yönelik suçlarda cezaların artırıldığını vurgulayan Tunç, “Kasten öldürme, yaralama, tehdit, işkence ve eziyet suçlarında cezalar ağırlaştırıldı. Israrlı takip ise müstakil bir suç olarak düzenlendi. Kadınlara yönelik koruma kalkanını daha da güçlendirdik” ifadelerini kullandı.
ADALET TEŞKİLATINDA KADINLARIN ROLÜ BÜYÜYOR
Kadınların yargı hizmetlerine katılımını önemsediklerini belirten Tunç, “2002 yılında kadın hakim ve savcı sayısı 1.847 iken bugün bu rakam 9.353’e çıktı. Adalet teşkilatımızdaki personelin yaklaşık yarısı kadınlardan oluşuyor” dedi.