The Financial Times’ın haberine göre, bu adımın arkasında, teknoloji şirketlerinin, haftaya ABD Başkanı olarak yemin edecek Donald Trump’tan AB’nin soruşturmalarına müdahale etmesini talep etmeleri yatıyor.

SORUŞTURMANIN KAPSAMI DEĞİŞEBİLİR

Brüksel’in, soruşturmaların kapsamını daraltabileceği veya değiştirebileceği ve bu yeniden değerlendirmenin, Mart 2024’ten itibaren DSA kapsamında başlatılan tüm davaları kapsayacağı bildirildi. Yeniden değerlendirme sürecinde, alınmış kararlar ve uygulanacak olası para cezalarının askıya alınacağı ancak teknik çalışmaların devam edeceği ifade edildi.

Bu gelişme, AB Komisyonu’nun yeni görev dönemine denk gelirken, Donald Trump’ın başkanlığıyla artan siyasi baskının süreci etkileyebileceği belirtiliyor.

DSA NEDİR?

AB, 2022 yılında yürürlüğe koyduğu Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile dijital platformlar ve teknoloji şirketleri için dünyanın en kapsamlı kurallarını getirdi. Yasa, çevrim içi ortamda yasa dışı ve zararlı faaliyetlerin önlenmesi, dezenformasyonla mücadele, kullanıcı güvenliğinin artırılması ve temel hakların korunmasını amaçlıyor.

DSA kapsamında, X (eski adıyla Twitter), Google, Apple, Microsoft ve Meta gibi şirketlere piyasa hakimiyetini kötüye kullanmayı önlemek için katı kurallar getirildi ve yüksek para cezaları kesildi. Aşamalı olarak yürürlüğe giren yasa, sosyal medya platformlarından alışveriş sitelerine, uygulama mağazalarından arama motorlarına kadar geniş bir yelpazede yükümlülükler içeriyor.

Bu yeni değerlendirme sürecinin, Brüksel’in teknoloji devlerine yönelik yaklaşımında nasıl bir değişiklik yaratacağı merakla bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ