Sivas'ta ekim ayında hasat edilen yaklaşık 60 bin ton şeker pancarı, sevkiyatların gecikmesi nedeniyle kar altında kaldı. Üreticiler, kar yağışıyla birlikte pancarların yüzde 5 ila 10 oranında fire verdiğini belirterek, yaşanan gecikmenin hem kendi ekonomilerini hem de ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini ifade etti.

ÜRETİCİLER İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI

Malatya Şeker Fabrikası'nın pancar yükleme makineleriyle sevkiyat yapacağı açıklaması, başlangıçta üreticilerde büyük bir sevinç uyandırmıştı. Ancak, sevkiyatların zamanında yapılmaması nedeniyle tarlada kalan pancarlar üreticiler için büyük bir hayal kırıklığına dönüştü. Üreticiler, ekim ayında başlatılan hasatta yetkililerin talimatlarına uygun hareket ettiklerini ancak iki aylık sürede pancarlarının tarlada bekletildiğini ifade etti. Sivaslı şeker pancarı üreticileri, tarlada bekleyen pancarların kar altında kalarak kilo kaybı yaşadığını dile getirdi. Üreticiler, mahsullerinin daha fazla zarar görmemesi için sevkiyatların bir an önce başlatılmasını talep ediyor.

SİVAS'IN ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDEKİ ÖNEMİ

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas'ın şeker pancarı üretiminde Türkiye'de önemli iller arasında yer aldığını belirterek, “Sivas'ta bir milyon tonun üzerinde şeker pancarı üretiliyor ve bu üretim, yaklaşık 5 fabrikanın ihtiyacını karşılıyor. 60 bin ton pancar, iki aydır tarlada bekliyor. Aşırı soğuklar ve kar yüzünden sevkiyat yapılmadı. Malatya Türk Şeker’in de bu durumu hesaplaması gerekiyordu,” dedi.

"EKONOMİYE BÜYÜK ZARAR"

Çetindağ, yaşanan gecikmenin sadece üreticilere değil, aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük zarar verdiğini vurguladı. “60 bin ton şeker pancarının sevkiyatı yapılmadı ve şeker fabrikamızın olmaması nedeniyle çiftçilerimiz bu kaybı daha fazla hissediyor. Çiftçimize yazık değil mi? Şeker pancarı bekleyince verim kaybı olacak,” diyerek, durumun aciliyetine dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi