2024 yılının ilk beş aylık enflasyon farkının açıklanmasıyla birlikte, yüz binlerce memur ve emekli, güncel maaş zamlarının ne kadar olacağını merak etmeye başladı. Memurlar ve emekliler, yılda iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına bağlı olarak da zam alıyorlar. Bu yılın beşinci ayına ait enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, temmuz ayında alacakları zam oranlarını şimdiden hesaplamaya başladılar. Peki, beş aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? İşte enflasyon farkına göre memur ve emekli maaşı zam oranları hakkında detaylar. Liratlmaaszam 1476078 1

 

5 Aylık Enflasyon Farkı Ne Kadar Oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs ayında enflasyon oranı aylık bazda yüzde 3,37 olarak gerçekleşti.

Buna göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon farkları şu şekilde hesaplandı:

  • Ocak ayı: %6,70
  • Şubat ayı: %4,53
  • Mart ayı: %3,16
  • Nisan ayı: %3,18
  • Mayıs ayı: %3,37

Bu veriler doğrultusunda, memur ve emeklilerin maaş zamlarını belirlemede kullanılan enflasyon farkı toplamda %22,72 olarak belirlendi.

Vergimaasparalira 1475916

Emekli Maaş Zammı Ne Kadar Olacak?

Emekli maaşları, her 6 ayda bir enflasyon oranına göre zamlanıyor.

Mayıs ayı itibarıyla 5 aylık enflasyon oranı yüzde 22,72 olarak gerçekleşti.

Bu verilere göre, işçi emeklilerinin maaş zammı şimdiden yüzde 22,72 olarak belirlenmiş oldu. Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte bu oran güncellenebilir, ancak şu anki durumda emekli maaşları yüzde 22,72 oranında zamlanacak.
Emekli Maasi1 Zjl6 Cover.jpg

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: "Sanayide çalışan sayısı 6 milyon 700 bine yükseldi” Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: "Sanayide çalışan sayısı 6 milyon 700 bine yükseldi”

6 Aylık Veri Sonrası Netleşecek

Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.

Bu çerçevede yapılan hesaplamalar sonucunda, Mayıs ayı itibarıyla memur ve memur emeklilerinin kümülatif zam oranı yüzde 17,38 olarak netleşmiş durumda.

Ancak, memur, memur emeklileri ve işçi emeklilerinin kesin maaş zam oranı, Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belirlenecek. Haziran ayı enflasyon rakamlarının 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanması bekleniyor.

 

Emekli Temmuz Zammı Ne Kadar Olacak?

Emekliler, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaşlarına zam alıyor. 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için emeklilere yüzde 49,25 oranında zam yapılmıştı.

Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verileriyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlendi. Böylelikle emekliler, Mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 oranında enflasyon farkı hak etmiş oldu.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak hesaplanmıştı.

Bu hesaplamalar doğrultusunda, Temmuz ayında açıklanacak Haziran ayı enflasyon verileri de aynı doğrultuda gelirse, emeklilerin alacağı zam oranı, enflasyon farkına bağlı olarak yüzde 25,46 olacak.

Editör: Haber Merkezi