Louise Lay, yaşanılan duygu durumlarını beyin ve bağırsak ekseninde hızlı tepkiye neden olabileceğine işaret etmiştir. Kabızlığın “tutma” ve “bırakama” olarak kendini gösterdiğini gözlemlemiştir.
Lay, ishalin de bunu tam tersi olduğunu ifade eder. Bir şeyleri çok çabuk bırakmaktır, bunun duygunun temelinde de “korkunun” olduğunu dile getirir.
“SİNDİRİM SİSTEMİ VE DUYGUSAL DURUMLAR ARASINDA GÜÇLÜ BİR BAĞ VAR”
Bu fikir, sindirim sistemi ile duygusal durumlar arasındaki güçlü bağa dikkat çeker. Bu yaklaşım psikofizyolojik temelleri olan bir yaklaşımdır. Sindirim sistemi, Bedenimizin strese ve duygusal durumlara verdiği tepkilerden doğrudan etkileniyor ve bu da beyin-bağırsak ekseni olarak ifade ediliyor.
Kabızlık da genel olarak sindirim sisteminin yavaşlamasıyla ilişkilendiriliyor. Psikolojik olarak kişi bu durumda bir şeyleri “tutma” ya da “bastırma” ile aynı yönde ilerliyor. Psikolojik olarak duygu ve düşüncelerini dile getiremeyen ya da bilinçli olarak bastırmayı tercih eden kişiler fiziksel olarak bedenlerinde hissedebilirler.
“BEYİN-BAĞIRSAK İKİLİSİ PARELEL HAREKET EDER”
Yani beyin-bağırsak ikilisi duygusal olarak yaşanan stresin bağırsak hareketlerini yavaşlatmasına neden olabilir, bu kendini kabızlık olarak ortaya çıkarır.
İshal ise bunun tam tersi olarak yaşanan bir fiziksel rahatsızlık olarak ortaya çıkabiliyor. Kişi kaygı korku ve stres altında bağırsaklarının istemsizce çalıştığına şahit olabilir.
ACİL DURUMDA SİNDİRİM SİSTEMİ HIZLI TEPKİ VERİR
İshal daha çok bağırsakların aşırır hareketliliğiyle karakterize edilebilir. Duygusal anlamda hızla bir şeyleri “bırakma” ya da “kaçma” durumu ile ilişkilendirilebilir. Korku ve anksiyete yaşarken sindirim sistemi hızlanabilir, çünkü bu duygular, “savaş” ya da “kaç” duygularını tetikleyebilir. Bu vücudun otomatik tepkisidir ve acil durumda sindirim sisteminin hızlıca tepki vermesine neden olur. Korku anında ise hızlı bir şekilde bir şeylerden kurtulma ihtiyacını tetikleyebilir.
Kısacası kişinin fizyolojik olarak rahatsızlığının dışında yaşanılan duygu durumların da sindirim sistemlerini etkilemede bir neden olarak görülebildiği gözlemlenmiş.
“Bırakma ye da “kaçma gibi duygular bireyin beyin ve bağırsak ekseninde tepkiye neden olduğuna bunun da kabızlık ve ishal gibi fizyolojik rahatsızlıklara sebep olabileceğine vurgu yapılmaktadır.