Bu bölge, geçim kaynağını büyük ölçüde zeytinliklerden sağlayan Dikmeceli vatandaşlar, resmi bir kamulaştırma kararı olmadan, zeytinliklerin sökülmesini protesto ediyor. Ailesinin son kalan zeytinliği de kamulaştırılan Meryem Kutlu, kamulaştırma sürecine dair şüphelerini dile getirerek, tapudan düşürülmeden inşaata başlanmasına karşı olduğunu belirtti.

BİRÇOK ZEYTIN AĞACI KESİLDİ

Dikmece Mahallesi’nde TOKİ tarafından yapılması planlanan yeni deprem konutları için, bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmesi sürüyor. Meryem Kutlu, sürecin başından bu yana, tarlalarındaki ağaçların sökülmesine karşı büyük bir mücadele verdiklerini vurguladı. Kutlu, "Son kalan zeytinliğimiz bizim tek geçim kaynağımız. Burası hâlâ tapulu arazimiz, buradaki ağaçların kesilmesi kabul edilemez" diyerek tepki gösterdi.

KAMULAŞTIRMA YAPILMADAN İNŞAATA BAŞLAMAYIN

Zeytinliklerinin kamulaştırılmadan, hak ettikleri bedel ödenmeden binalara başlanmasından endişe duyduğunu söyleyen Meryem Kutlu, "Eğer buraya deprem konutları yapılacaksa, öncelikle tapudan düşürülmeliyiz. Usulüne uygun olarak işlem yapılmalı. Aksi takdirde doğaya zarar verilecek ve hakkımız olan para da ödenmeyecek" dedi.

PSİKOLOJİK OLARAK DERİN BİR ETKİ BIRAKTI

Kutlu, uzun süredir bu durumu kabul etmekte zorlandıklarını ifade etti. Deprem sonrasında bile rahat bir uyku uyuyamadığını belirten Kutlu, sürekli olarak tarlalarını ve zeytin ağaçlarını düşünerek uyanmak zorunda kaldığını anlattı. Ayrıca, Suriye'deki olayların da kendilerini korkuttuğunu, topraklarının ellerinden alındığını belirterek, mülksüzleşen birçok kişinin olduğu bir ortamda yaşamaya devam ettiklerini söyledi.

"KEPÇELERLE VEDA ETTİM"

Meryem Kutlu, zeytin ağaçları kesilmeden önce onlara veda ettiğini belirterek, "Ağaçlarımız sadece birer ağaç değil, ailemin birer parçasıydı. Kepçeler girdiğinde, vedalaştım. Onlarla büyüdük, onlarla geçindik" dedi. Ayrıca, bu doğa katliamına karşı daha fazla duyarsız kalınmaması gerektiğini ve yetkililerin bu hatadan dönmesini umduğunu söyledi.

DİKMECE’DE DURUM NE?

6 Şubat depremlerinin ardından büyük yıkımlar yaşayan Hatay'da, 23 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan "Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" doğrultusunda Antakya ilçesinde 307 hektarlık bir alan "riskli alan" ilan edildi. Bu kararın ardından, Dikmece Mahallesi'ndeki zeytinlik alanlar, TOKİ’nin konut yapabilmesi amacıyla geçici olarak el konulan alanlar arasında yer aldı. Ancak, Dikmeceli vatandaşların itirazları ve direnişleri devam ediyor.

Kaynak: ANKA