Yunan hükümeti, Fransa'ya Türkiye'ye radar güdümlü Meteor füzelerinin satışını durdurması için güçlü bir baskı yapıyor. Yunanistan, bu satışın "Doğu Akdeniz'deki hava üstünlüğünü tehlikeye atacağı" endişesiyle Fransa'yı ikna etmeye çalışıyor.
YUNANİSTAN’IN FRANSA'YA BASKISI
Yunan hükümetinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında Paris’te düzenlenen Dünya Yapay Zeka Zirvesi sırasında Türkiye'ye füze satışını görüşmeye aldığı bildirildi. Yunan yetkililer, olası satışın, bölgedeki hava üstünlüklerini tehdit edebileceği gerekçesiyle bu satışın durdurulmasını istiyor.
Ocak ayında, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Fransa'nın Atina Büyükelçisi Laurence Auer’i çağırarak, bu konuda bir resmi güncelleme talep etti. Dendias, Fransız büyükelçiye, Yunanistan'ın böyle bir satışa karşı güçlü muhalefetini ifade etti.
FRANSIZ DİPLOMAT'TAN AÇIKLAMA
Fransız bir diplomat, Atina'nın endişelerini gidermek için yaptığı açıklamada, söz konusu anlaşma görüşmelerinin Fransa’nın değil, İngiltere’nin yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, 2021'de Atina ile Paris arasında yapılan büyük askeri anlaşmanın, karşılıklı savunma yardımı maddesi içerdiğine de dikkat çekti.
YUNANİSTAN'DAN AB ÜLKELERİNE PROTESTO
Yunanistan, Türkiye ile yaptığı savunma anlaşması nedeniyle İtalya'ya karşı resmi bir protesto hazırlığında olduğunu duyurdu. Yunanistan, İtalya'nın AB ortaklarını bilgilendirmeden Piaggio Aerospace'in Türkiye'nin Baykar şirketine silah satışını onaylayarak Avrupa mevzuatını baypas ettiğini öne sürüyor.
METEOR FÜZESİ
Meteor füzesi, 200 km menzile sahip, radar güdümlü ve yüksek yoğunluklu elektronik savaş ortamında etkili olabilen bir havadan havaya füze. Bu füze, 2016 yılında Avrupa ülkelerinde üretilmeye başlanmış olup, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale ve Lockheed Martin F-35 Lightning II gibi savaş uçaklarında kullanılmaktadır. Füze, AIM-120 AMRAAM füzesinin yerine geliştirilmiş olup, ramjet motor teknolojisi kullanılarak yüksek hızlara ulaşabilen bir yapıya sahiptir.