Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantının ardından yazılı bir bildiri yayımlandı.
MİLLİ GÜVENLİK SİYASETİ BELGESİNE GÜNCELLEME YAPILDI
Bildiride, beş yılda bir düzenli olarak yenilenen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nin (MGSB) ihtiyaç halinde ivedilikle güncellendiği belirtilerek, 2020 yılında yürürlüğe giren MGSB-2020’nin kaldırılarak yerine MGSB-2025’in yürürlüğe konulduğu ifade edildi. Yeni belgede, Türkiye’de, bölgede ve dünyada meydana gelen gelişmelerin ve olası risklerin değerlendirildiği belirtildi.
2025 HEDEFLERİ BELİRLENDİ
Bildiride, 2024 yılında Türkiye’nin milli güvenliği açısından önem arz eden siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal gelişmelerin değerlendirildiği; 2025 yılında karşılaşılabilecek meseleler ve alınacak tedbirlerin müzakere edildiği kaydedildi.
PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi örgütlerin Türkiye’nin birlik ve beraberliğine yönelik tehditlerine karşı yurt içinde ve dışında sürdürülen operasyonların azim ve kararlılıkla devam edeceği vurgulandı. Ayrıca, Suriye’deki mevcut durumun ve muhtemel gelişmelerin terör örgütleri tarafından istismar edilmesine kesinlikle izin verilmeyeceği belirtildi.
SURİYE VE FİLİSTİN'E İLİŞKİN AÇIKLAMA
Suriye’deki yeni yönetimin egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasi birlik anlayışına destek verilerek, ülkedeki tüm etnik, dini ve mezhebi grupların haklarının korunması gerektiği vurgulandı. Gazze’de sağlanan ateşkesin kalıcı olması gerektiği belirtilirken, Filistin meselesinin adil bir şekilde çözülmesinin önemine dikkat çekildi. İsrail’in uluslararası hukuka aykırı eylemlerinin Suriye’ye de sirayet etmesinin bölgede istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekildi.
Türkiye’nin Afrika, Orta Doğu ve Balkanlar başta olmak üzere, dünyanın çeşitli bölgelerinde çatışmaların önlenmesi ve barışın sağlanması için faaliyetlerini yoğunlaştırarak küresel barışa katkı sağlamaya devam edeceği ifade edildi.
Toplantının sonuçları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.