Teksas Austin Üniversitesi’nden bilim insanları, cerrahların kanseri sadece 10 saniye içinde tespit edebilecekleri devrim niteliğinde bir teknoloji geliştirdi. MasSpec Pen adı verilen kalem büyüklüğündeki bu cihaz, tümörleri hızlı ve doğru bir şekilde teşhis etme potansiyeline sahip.

Kimya yardımcı doçenti Livia Eberlin'in liderliğindeki araştırma ekibi, 250'den fazla hasta doku örneğinde yaptıkları ilk testlerde, MasSpec Pen'in meme, tiroid, akciğer, yumurtalık ve beyin kanserini yüzde 96,5 doğrulukla tespit edebildiğini açıkladı. Eberlin, cihazın cerrahlara, hastadan alınan doku örneklerine dokunarak kanserli dokuyu tanımlayabilecekleri bir çözüm sunduğunu belirtti.

NASIL ÇALIŞIYOR?

MasSpec Pen, kanserli dokuya temas ettirildiğinde üzerine bir damla su bırakıyor. Bu su, doku içindeki kimyasal bileşenleri emiyor ve ardından kalem bu kimyasalları analiz etmek için bir kütle spektrometresine gönderiyor. Saniyeler içinde bu veriler işleniyor ve cerraha, dokunun kanserli olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi sağlanıyor.

Mevcut kanser tespiti yöntemlerinden biri olan 'frozen section analizi' ise genellikle 30 dakika veya daha uzun sürüyor ve bu süre zarfında hastalar enfeksiyon ve anestezinin yan etkileriyle karşı karşıya kalabiliyor. MasSpec Pen, bu süreyi önemli ölçüde kısaltarak cerrahların daha güvenli bir şekilde hızlı kararlar almasını sağlıyor.

GELECEK PLANLARI

Bu devrimsel kalemin tüm katı tümörleri kapsayacak şekilde teşhis yetenekleri genişletilmesi hedefleniyor. Eberlin, klinik testlerin iki ay içinde başlayacağına ve bu süreçlerin ardından cihazın FDA onayını almasının ardından geniş çapta kullanılabileceğine inandıklarını belirtti. Ancak, kalemin düşük üretim maliyetleri olsa da, hastanelerin kütle spektrometresine büyük yatırım yapması gerektiği için cihazın benimsenmesi, bu yatırımın yapılmasına bağlı olacak.

Teksas Austin Üniversitesi'nden bu bilimsel gelişme, cerrahların daha hızlı ve doğru şekilde kanser tespiti yapmasını sağlayarak, hastaların tedavi süreçlerinde önemli bir adım atılmasını mümkün kılabilir.

Kaynak: Haber Merkezi