İstanbul Barosu yeni Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu’nun anayasa açıklamalarını Avukat Cemil Çiçek ve Avukat Mürşide Gizem Yıldırım TV Nota’ya değerlendirdi.
İSTANBUL BAROSU YENİ BAŞKANI İBRAHİM ÖZDEN KABOĞLU’NDAN ANAYASA AÇIKLAMASI
İstanbul Barosu’nun yeni başkanı İbrahim Özden Kaboğlu oldu. Başkan seçilmesinin ardından yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamasında “Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir.” ifadelerine yer verdi.
“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMALARINI ANLAYAMIYORUZ”
Kaboğlu’nun açıklamalarının ardından Avukat Yıldırım, anayasanın 4. maddesini hatırlatarak “Her ne ad olursa olsun bu maddeler değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.” ifadelerini kullandı. Türk Hukuk tarihinde değiştirilen anayasaların mevcut olduğunu ancak hiçbir değişiklikte ilk 4 maddenin değiştirilmesinin konu edilmediğini aktaran Yıldırım, “Bugün yaşanan değişiklik tartışmalarına anlam veremiyoruz.” diyerek eleştirdi.
“BU MADDELERİ DAHA SIKI SAVUNMALIYIZ”
Anayasanın ilk 3 maddesini koruyan 4. Maddeye vurgu yapan Yıldırım, maddelerin değiştirilemezliğinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Baro Başkanının bu konuda yaptığı açıklama sadece kendisini bağlayabilecek bir açıklama olduğunu belirten Yıldırım, kurucu iradenin Anayasamıza koyduğu bu 4 madde bugünleri gören bir kurucu iradedir. İşte tam bu sebeple bu maddeler bugünden sonra bizim için çok daha sıkı bir şekilde bağlanarak arkasında durmamız ve savunmamız gereken maddeler olacaktır.” diye konuştu.
“ADALETSİZ SİSTEMLERE ODAKLANMASI GEREKİRDİ”
Yeni Başkan Kaboğlu’nun anayasa açıklamasını değerlendiren Avukat Cemil Çiçek ise, “Dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu’nun başkanının seçimi kazanır kazanmaz Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilebileceğine ilişkin açıklama yapmasını beklemezdim. Yaşanan bu kadar adaletsiz sistem varken bu konulara odaklanması daha doğru olabilirdi.” dedi.
“CÜMLELERİNİ YUMUŞATMAK İSTEMİŞ OLABİLİR”
Ülkede yaşanan sorunlara dikkat çeken Çiçek; kadın cinayetleri, yenidoğan çetesi olaylarını hatırlatarak bu gibi sorunlara odaklanmak yerine Baro Başkanının ilk iş olarak anayasa açıklaması yapmasını Kaboğlu’na yakıştıramadığını ifade etti. Ayrıca, Başkan Kaboğlu’nun bu açıklamayı kötü niyetli yapmadığı kanaatinde. “Açıklamalarında tüm kesimleri kapsayıcı biçimde cümlelerini yumuşatmak istemiş olabilir.” sözlerini ekledi.