Yataklarda meydana gelen çiş lekesi ve kokusu genel olarak belli nedenlere bağlı olarak gerçekleşir. Bu nedenlerin başında henüz tuvalet eğitimini tamamlamış küçük çocukların olması yer alır. Öte yandan evde beslenen evcil hayvanlar da bazı durumlarda yataklara idrarını yapabilmektedir. Özellikle kedilerin sahiplerine kızdığı zamanlarda bu durum sıklıkla yaşanabilir.
Tüm bunların yanı sıra yaşlı ve hasta kişilerin bakıldığı evlerde de yatakta idrar lekesinin ve kokusunun meydana gelmesi son derece normaldir.
Her ne kadar can sıkıcı bir durum olsa da herkesin başına gelebilen bu olay pratik bir şekilde sonlandırılabilir. Yataklardaki idrar lekeleri, sarı ve son derece kötü lekelere neden olur. Bunun yanı sıra evde kötü bir kokunun hakim olmasına da sebebiyet verir. Bu durumu ortadan kaldırmak için son derece basit bir teknik uygulayabilirsiniz. İşte yataklardaki idrar lekelerinin ve kokularının temizlenmesini sağlayan o pratik yöntemler!
Uygulaması Son Derece Kolay
Yatak ya da koltuklarda meydana gelen idrar lekelerinin giderilmesi için kağıt havlu ya da bir adet beze, çamaşır deterjanına, yumuşak kıllı bir adet fırçaya, karbonata, vakum için bir makineye, beyaz sirkeye, yüzde üç oksijenli suya, çamaşır boraksına ve lastik eldivene ihtiyacınız olacak. Özellikle anında fark edilen idrar lekelerinin bu yüzeylerden çıkartılması daha kolaydır. Bunun için ilk olarak idrar lekesinin üzerinde kağıt havlu bastırılması ve sıvının koltuk ya da yataya işlememesi sağlanmalıdır. Bu işlemin ardından hazırlayacağınız solüsyon sizi inatçı lekelerden kurtaracaktır.
Solüsyon Nasıl Hazırlanır?
Kağıt havlu ile sıvının yüzeye işlemesi engellenirken bir yandan da temizlik işlemi için solüsyonun hazırlanması gerekir. Bunun için yarım çay kaşığı çamaşır deterjanının bir bardak ılık su ile karıştırılması gerekir. Ardından yumuşak kıllı bir fırçanın hazırlanan karşıma batırılması ve lekenin dışından merkezine doğru nazikçe uygulanması gerekir.
Yüzeyin Nemini Alın
İlk karışım koltuk ya da yatağa uygulandıktan sonra oluşan fazla nemin kurulanması gerekir. Bunun için yüzeyin kuru bir bez ile silinmesi yeterlidir. Nemi temizlenmiş alana, lekenin boyutuna göre karbonat serpilmelidir. Bu aşamadan sonra yüzeyin birkaç saat açık havada bekletilmesi gerekir. İşlemin daha kolay ve kısa sürede tamamlanması için alandaki pencerelerin açılması ya da vantilatör kullanılması da tercih edilebilir.
Vakumlama Aşaması
Yatak ya da koltuk yüzeyi, karbonat uygulamasından sonra kurumaya bırakılmalıdır. Yüzeyin tamamen kuruduğundan emin olunduktan sonra uygun bir süpürge makinesi ise yüzeydeki karbonatın çekilmesi gerekir. Bu aşamadan sonra lekenin geçtiğini görebilirsiniz. Şayet leke hala duruyor ise bu kez farklı temizlik ürünlerinden elde edilen karışımları yüzeye uygulayabilirsiniz.
Kabartma Tozu ve Su Kullanımı
Bazı durumlarda idrar lekesine anında müdahale edilse dahi lekenin tamamen çıkmaması ile karşılaşılabilir. Hem bu gibi durumlarda hem de daha eski idrar lekelerinin yüzeyden çıkartılması için kabartma tozu ve su kullanımı ile elde edilen macundan yardım alınabilir. Bunun için bir miktar kabartma tozuna, macun kıvamına gelene kadar su ilave edilmesi gerekir. Elde edilen macun lekenin üzerine uygulanmalı ve bir süre bekletilmelidir. Ardından nazikçe ovalanarak lekenin çıkması sağlanmalıdır. Bu işlemin ardından yüzeyin nemli bir bez ile durulanması ve yüzeyin kuruması için havalandırılması da gerekir.