Platform, değişen sosyoekonomik ve demografik yapılar göz önüne alındığında, yaşlı bireylerin sağlıklı, bağımsız ve aktif bir yaşam sürmelerini sağlayacak politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Açıklamada, yaşlı nüfusun dünya genelinde hızla arttığına dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, 2024 yılında 65 yaş üstü birey sayısının 833 milyona ulaşması beklenirken, bu sayının 2050 yılında 1,6 milyara çıkacağına işaret edildi. Yaşlılık sürecinin biyolojik olmanın ötesinde, sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlerden etkilenen karmaşık bir dönem olduğu vurgulandı. Platform, yaşlı bireylerin sağlıklı yaşam sürmelerine katkı sağlayacak sosyal ve destekleyici sistemlerin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.
Yaşlılık Platformu, ülkemizde 2025'in 'Aile Yılı' olarak ilan edilmesinin ardından, kuşaklar arası dayanışmanın artırılması ve yaşlı bireylerin aile içindeki rollerinin desteklenmesinin toplumsal bütünlük açısından hayati olduğunu belirtti. Ayrıca, yaşlı bireyler için bakım ve destek sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiği, bu yöndeki yasal ve yapısal değişikliklerin öncelikli olarak ele alınması gerektiği ifade edildi.
"YAŞLILARIMIZIN YAŞAM KALİTESİ ARTIRILMALI
Açıklamanın sonunda, yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin arttırılması ve toplumsal katılımlarının sağlanması adına yürütülecek politikaların, toplumun genel yaşam kalitesine önemli katkılar sağlayacağına vurgu yapıldı. Yaşlılık Platformu, yaşlılara ve onların sorunlarına duyarlı bir yaklaşım benimseyerek, sağlık, mutluluk ve esenlik dilekleriyle tüm yaşlıların Yaşlılar Haftası'nı kutladı.