İngiltere'de bilim insanları yaşlanma üzerine bir araştırma yaptılar ve çıkan sonuç çok ilgi çekti. Yapılan araştırmaya göre yaşlanmanın sadece insanlar üzerinde değil, hayvanlar üzerinde de benzer sosyal etkiler yarattığı tespit edildi.
İnsanlar gibi tıpkı bazı hayvanlar da, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde sosyal etkileşimlerini azaltarak daha fazla bireysel zamana yöneliyor, yalnızlığa yöneliyor.
Bilim insanları,bu durumun yaşanmasında yaşa bağlı bu sosyal geri çekilmenin biyolojik değişimler, çevresel stres faktörleri ve içgüdüsel davranışlarla ilişkili olabileceğine dikkat çekti.
Araştırma göre yaşlanmanın sosyal etkilerinin türler arası benzer duygular taşıdığına ve yaşlanan hayvanların da insanlarınkine benzer sosyal değişimler yaşadıklarına işaret etti.
Araştırmanın bulgularına göre, yaşlanma sosyal yapıları daraltıyorve çevresel uyaranlara duyarlılığı azaltıyor. Bu durum insanlarda gözlemlendiği gibi hayvanlarda da benzer davranış özellikleri geliştirdiği tespit edildi.
Bilim insanları, gözledikleri bu sosyal geri çekilmenin özellikle türler arası ilişkilerin üzerinde etkili olabileceği gibi grup dinamikleri ve bireysel hayatta kalma stratejileri üzerinde etkili olabileceğini gözlemledi.
Ayrıca, yaşlanan hayvanların sosyal çevrelerinden uzaklaşmasının bir adaptasyon stratejisi olabileceği değerlendirilirken; bu davranışla beraber hem enerji tasarrufu sağlandığı hem de çevresel risklerden korunmanın hedeflendiği belirtiliyor.
Yapılan bu yeni araştırmanın verilere göre bilim insanları, sosyal geri çekilmenin yaşlanma sürecinin bir parçası olarak doğada yaygın bir olgu olabileceği üzerinde duruyor.