Yargıtay düğünde takılan takılarla ilgili yeni bir karara imza attı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir davada "ziynet eşyalarının paylaşımında anlaşma bulunmadığı takdirde örf ve adetlerin varlığına göre, aksi takdirde kadın veya erkeğe takılan ziynetlerin kendilerine ait olduğu" kararını verdi. 

ZİYNET EŞYALARI ARTIK KADININ DEĞİL

Eskiden verilen yargıtay kararıyla düğünde takılan takıların geline ait olduğu biliniyordu. TV Nota’ya özel açıklama yapan Avukat Buket Tekışık, 4 nisan tarihinde verilen yargıtay kararıyla bu durumun değiştiğini söyledi.

TARAFLAR ARASINDAKİ ANLAŞMA ÖNEMLİ

Taraflar arasındaki anlaşmanın bu konu üzerinde belirleyici olduğunu söyleyen Tekışık, “Anlaşma varsa ziynet eşyalarının paylaşımı buna göre değerlendirilir ancak genelde anlaşma yapılmıyor” ifadelerini kullandı.

Meteoroloji’den 3 il için kuvvetli yağış uyarısı Meteoroloji’den 3 il için kuvvetli yağış uyarısı

ÖRF VE ADETLERE GÖRE BELİRLENECEK

Tekışık, “Anlaşma yoksa esas alınması gereken husus örf ve adetler olmalıdır” sözlerini kullanırken daha önceki kararda tüm takıların kadına ait olduğunu da belirtti. Yeni kararda erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olması yönünde karar alındığını vurgulayan Buket Tekışık, “Ziynet eşyanın belli bir cinsiyete özgü olması halinde cinsiyete uygunluğa göre karar verilmesi gerekir. Örneğin bilezik erkeğe takılamayacağı için, bilezik kadının olabilir” dedi.

“BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILABİLİR”

Konu ile alakalı bir anlaşmazlık olursa bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğini söyleyen Tekışık, “Bilirkişi incelemesine giden ziynetin her iki cinsiyet için de uygun olduğu belirlenirse, takılan veya verilen eşe ait sayılacaktır. Takılar artık gelin ve damada takılmıyor, sandığa koyuluyor. Böyle bir durumda da cinsiyete göre nitelik aranarak karar verilmesi gerekir. Bu yönde özellik tespit edilememesi halinde eşya ortak kabul edilecektir" sözlerini kullandı.

Muhabir: Ayşe İpek Tokdemir