Kene ısırması sonucu bulaşan ve enfeksiyona yol açan viral hastalık Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, evcil ve vahşi hayvanların yanı sıra insanlara da bulaşabiliyor!
İlk kez Tokat ili ve civarında dikkatleri çeken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları çoğunlukla İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşıyor.
NASIL KORUNABİLİRİZ?
Özellikle yeşil alanlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tuba Davarcı şunları kaydetti:
Yeşil alanlara gidildiğinde vatandaşlar mutlaka uzun ve koruyucu kıyafetler tercih etmeli. Hatta otluk ve yeşil alanlardan uzak durmak daha etkili olabilir. Otluk ya da yeşil alana girdikten sonra vatandaşlar mutlaka vücudunda kene taraması yapmalı. İnsanların çok olduğu piknik yerleri ve mesire alanları ilaçlanmalı.
BELİRTİLERİ NELER?
Yüksek ateş, titreme, bilinç bulanıklığı ve bulantının yoğun olduğu semptomlarla kendini gösteren Kırım-Kongo’da kusma, kanama, bilinç bulanıklığına özellikle dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Davarcı, acil servislere hızla gidilmesi gerektiğini vurguladı.
KENE VÜCUDA YAPIŞTIĞINDA NE YAPILMALI?
Kene vücuda yapıştığında asla koparılmaması ve en yakın acil servise gidilmesi gerektiğini söyleyen Davarcı, acil servislerde kenelerin ‘kene kart’ ile çıkarttırılıp kan testi vermesi gerektiğinin altını çizdi.
TEDAVİSİ NASIL?
Tuba Davarcı aynı zamanda spesifik bir tedavisi olmayan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nin kan takviyesi yapılarak kontrol edildiğini ve kan takibi ile değerlendirildiğini söyledi.