Hem Türk hem de yabancı yazarlar arasında, insanları yönetenlerin bazılarının ve yönetim biçimlerinin doğru olmadığını düşünenler her zaman var olmuştur. Sistemde yanlış olarak gördüklerini halka da anlatmak adına yazma yoluna giden ve çeşitli kurgular ortaya çıkaran birkaç yabancı yazar ile konu bağlamındaki kitaplarını, bu haberimizde derledik.
DAVA - FRANZ KAFKA
1883 doğumlu Çek asıllı Avusturyalı yazarın bu yapıtı; otoritenin gücünün makul dayanakları olmasa dahi ortaya koyduğu çerçevesi absürdleştirilmiş hukuk sistemi karşısında bireyin çaresizliğini yansıtmaktadır.
ŞATO - FRANZ KAFKA
Yazarın Dava adlı eserinden sonra kaleme aldığı bu kitap; gizemli bir kont, ona ait şato, otoritenin diktatörce kullanımı gibi unsurlarla “iktidarlık” kavramını kendi bakış açısıyla değerlendirdiği eserdir.
HAYVAN ÇİFTLİĞİ - GEORGE ORWELL
1903 doğumlu yazar; var olan yönetim biçimleri hakkındaki görüşlerini, oluşturduğu “bir çiftlikteki hayvanların insanlara karşı baş kaldırısı” metaforu üzerinden masaya yatırıp yönetimi ve gücü elinde bulunduranların ne gibi yollara başvurduğunu kendi değerlendirmeleri kapsamında aktarmıştır.
1984 - GEORGE ORWELL
Yazarın bu kitabı, Hayvan Çiftliği’nin peşi sıra hayat bulmuştur ve distopik bir ortamda totaliter rejimle bireyselliğin bitirilmeye çalışılması endişesi üzerine inşa edilmiştir.
FAHRENHEIT 451 – RAY BRADBURY
Distopik bilim kurgu olarak nitelendirilen eser; gelecek tasavvurunu itfaiyeciler üzerinden yaparak kitapların tehdit unsuru sayıldığı, kitap okuyanların ve evinde bulunduranların yok edildiği, televizyonlarda yalnızca beyin yıkayan şovların olduğu ve insanların buna gönüllü biçimde boyun eğdiği bir ortam sunmaktadır.