NASA’nın analizine göre, 2024 yılı, 20. yüzyıl baz dönemine (1951-1980) kıyasla 1,28 santigrat derecenin üzerinde bir sıcaklık artışına ulaştı.

"KÜRESEL ÖLÇEKTE SICAKLIK ARTIŞI"

Doç. Dr. Özçelik, 1850-1890 referans dönemine kıyasla sıcaklık artışının 1,5 dereceye yaklaştığını ifade ederek, bu durumun küresel, bölgesel ve yerel ölçekte önemli değişimlere yol açtığını vurguladı. Özçelik, “Akdeniz’de bu yıl sıcaklıkların 30 derecenin üzerine çıktığını gözlemledik. Bu bölgede İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye kıyılarında su baskınları gibi etkiler yaşandı” dedi.

"İKLİMSEL OLAYLAR BİRBİRİNİ TETİKLİYOR"

Özçelik, iklimsel olayların doğası gereği birbirini tetiklediğini belirterek, yılbaşından itibaren dünyanın farklı bölgelerinde ciddi iklimsel olumsuzluklar yaşandığını ifade etti. Avrupa’nın doğusu, Amerika’nın doğu kesimleri, Afrika’nın kuzeyi ve Asya’nın doğusunda sıcaklık artışlarının kaydedildiğini söyledi.

"ÖNLEMLER GELİŞTİRİLMELİ"

Kentlerin iklim değişikliğine dayanıklılığının artırılması gerektiğini belirten Özçelik, “Kentlerimiz ne kadar dayanıklıysa iklim değişikliği etkilerine karşı o kadar güçlü oluruz. Bu tür afetler devam edecek ve etkileri artarak hissedilecek” diye konuştu.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için bireysel ve kurumsal düzeyde alınacak önlemlerin önemine dikkat çekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi